A rovat kizárólagos támogatója

Ha nincs héjád, megteszi egy törpekakas is, ha utánozni szeretnéd Homoki Nagy István filmjét. Így indult Kovács-Hostyánszki Anikó biológia iránti szerelme. A zoológus fő kutatási területe a 700 hazai vadméh faj élete és beporzó tevékenysége. Mi a különbség a vadméh, a mézelő méh, és a darazsak között? Miért alapították meg a beporzók napját? És még sok-sok kérdés – sok válasszal.

Kovács-Hostyánszki Anikó a korábbi nevén MTA, most már Eötvös Lóránd Kutatóhálózat alatt működő Ökológiai Kutatóközpont Lendület Ökoszisztéma Szolgáltatás Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársaként elsősorban a rovarok általi növényi beporzással, azaz a pollinációval, és a vadméhek ökológiájával foglalkozik. Kutatásai között szerepel a mezőgazdasági művelés helyi és tájléptékű hatásainak, a növényi invázió hatásainak, az ugaroltatás gyakorlatának vizsgálata az agrobiodiverzitás és a beporzók kapcsán, valamint növény-beporzó hálózatok, méhlegelők vizsgálata.
Munkájának fontos része a vadméhek és beporzás kapcsán a szakpolitikai és ismeretterjesztő munkákban való részvétel is.

A növényvilág 90%-a függ valamennyire a beporzó állatoktól. A termesztett növényeink ¾-e! Gyümölcseink zöme, de pl. a dinnye és tök nincs rovarmegporzás nélkül.

Sarkadi Péter és Kovács-Hostyánszki Anikó

Azt tudta, hogy hazánkban 700 vadméh faj él? Talán a legismertebbek közülük a kék fadongó, és a poszméhek, akiket csak dongóknak hívunk. Miért fontosak ők?
Miért jó a méhecske hotel az erkélyen, és a mini méhlegelő a virágosládában?
Miért alapították meg a beporzók napját?
Az európai poszméh fajok 30–40 %-a 2050-re a mostani elterjedési területéről eltűnik. Milyen hatással van a klímaváltozás a vadméhekre?
Milyen hatással vannak az invazív növényfajok az őshonos rovarfajokra?
Milyen pályázati lehetőségeik vannak? Melyek a közös kutatásaik a méhészekkel, és a nemzeti parkos szakemberekkel?

Egyáltalán hogyan lett a zoológus a beporzók rabja, akinek köszönhetjük az ingyenes Beporzók a kertünkben c. kis füzetecskét?
Többek között ezekről a témákról beszélget a szakemberrel a szerkesztő Sarkadi Péter.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek