A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

A háztartások földgázfelhasználása több mint 23 %-kal, a gazdasági szereplőké csaknem 25 %-kal alacsonyabb volt decemberben, mint egy évvel korábban – közölte ma az Energiaügyi Minisztérium. A villamos energia fogyasztása decemberben több mint 7 %-kal múlta alul az egy évvel korábbit.

A közlemény kitért arra is, hogy a KSH adatai alapján tavaly az éves gázfogyasztás 17 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2021-ben. Ezen belül a lakossági felhasználók körében 16,6 százalékkal, míg a gazdasági szereplők körében 17,2 százalékkal volt alacsonyabb a gázfogyasztás az egy évvel korábbinál.

Spórolni kezdtünk az árammal is.
A minisztérium szerint a villamos energia fogyasztása decemberben több mint 7 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit, míg éves szinten „közel 3 százalékos volt 2021-hez képest” a fogyasztáscsökkenés.

A minisztérium szerint az energiafelhasználás jelentős visszaesése „az enyhe időjárás mellett a szankciók okozta energia-áremelkedés miatti tudatos fogyasztói magatartásnak és a kormányzati takarékossági intézkedéseknek is köszönhető”. A közlemény kitért arra is, hogy a hazai tárolókban most elérhető készlet – a korábbi évek nagyobb téli igénybevételével számolva is – mintegy három hónapra lenne elegendő.

A minisztérium által közölt adatok nem meglepőek az energiahivatal által két napja közölt októberi energiastatisztikák fényében. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi jelentése szerint ugyanis a földgáz belföldi felhasználása 2008 óta a legalacsonyabb októberi értéket mutatta, ami szerepet játszott abban is, hogy október végén a tárolói földgázkészletek 11,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Igaz, a tárolói töltöttség azóta – az enyhe tél ellenére is – jócskán csökkent: bár az október végi 85,5 százalék körüli értékről november közepére 86,8 százalékig emelkedett, az MVM adatai szerint most már csak 58,24 százalékon van az úgynevezett „ügyfél mobilkészlet töltöttség” (a linken megnyíló Excel-táblázat F oszlopa; a cikkünk írásakor a január 9-i a legfrissebb adat).

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás