A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Úgy tűnik, az Angry Birds (dühös madarak) immár nem csupán játék: egyre stresszesebbé és agresszívebbé válik egy verébfaj is a közlekedési zajok hatására.
Már több kutatás is kimutatta, hogy a zajszennyezés nem hagyja érintetlenül az emberek idegrendszerét, agresszívebbekké, dühösebbekké válunk például a közlekedés keltette zajok miatt. És ezzel nemcsak mi vagyunk így, hanem a madarak is.

Mindezt brit és török kutatók is megerősítették. A cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem és a törökországi Koç Egyetem szakemberei úgy találták, hogy az emberek okozta zajszennyezés agresszívebbekké teszi az európai vörösbegyeket (Erithacus rubecula). Ez a kis rovarevő veréb elterjedt madárfaj egész Európában.

Kísérleteik során a kutatók 3D-ben nyomtatott műanyag vörösbegyet helyeztek el, s még madárcsicsergésről is gondoskodtak. Közben hangszórón keresztül forgalmi zajokat is közvetítettek. E zajok hatására a városinál jóval nyugodtabb vidéki vörösbegyek érezhetően agresszívakká váltak.  Közben az is kiderült, hogy a városi vörösbegyeket nem zavarják annyira a forgalmi zajok, pontosabban nem lesznek dühödtebbek miatta (de ők már alapállapotban is idegesebbek vidéki rokonaiknál). Alkalmazkodtak ugyanis a városi közlekedési zajokhoz, és tudják, hogy vannak csendesebb időszakok is. A vidéki vörösbegyek viszont nem tanulták meg, hogy a közlekedési zajok intenzitása hullámzó, így egyre dühödtebbé válnak.

A kutatók szerint azért növekszenek meg a területvédelem fizikai jelei, mert a zajok zavarják a vörösbegyek területvédelmi dalolászását, ezért fizikailag is agresszívebbek lesznek, hogy el tudják zavarni a területükre merészkedő hímet (ebben az esetben a 3D modellt). Sajnos ez a viselkedés bajba sodorhatja őket, például felkeltheti egy ragadozó figyelmét, de – állítják a szakemberek a Behavioral Ecology and Sociobiology szakfolyóiratban – könnyen járhat egészségügyi következményekkel is.

Nyitókép: vörösbegy Szigetszentmiklóson fotó: Szőke Ágoston

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás