A rovat kizárólagos támogatója

A Városliget megújítása szükséges! Megújítása. Mely bontásokkal, rendezéssel, zöld felületi rehbilitációval jár. Nem múzeum építéssel.

Tisztelt Főpolgármester Úr!
Tisztelt Fővárosi Közgyűlés!

A Budapesti Városvédő Egyesület részt kíván venni és véleményt nyilvánítani a Városligeti Építési Szabályzat készítésének (Budapest XIV. kerület, Hungária körút – Kacsóh Pongrác út – Hermina út – Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út – Magyar Államvasutak Zrt. 29737 és 29734/3 helyrajzi számú területe által határolt területre vonatkozó) partnerségi egyeztetésében.
A 31 éve a Főváros építészeti és természeti értékeinek védelmét szolgáló Budapesti Városvédő Egyesület nem ért egyet a Városliget el- illetve beépítésével, tehát a Városligeti Építési Szabályozás céljával sem, ugyanakkor fontosnak tartja a Városliget mint közpark fejújítását, a zöldterület és zöldfelület növelését.
A Budapesti Városvédő Egyesület szívesen részt venne, s ha lesz rá mód, részt kíván venni esetlegesen áttelepítendő (pl. Néprajzi Múzeum), avagy újonnan létesítendő (pl. Fotográfiai-, Építészeti-, Műszaki)múzeumok helykijelölésében melyeknek alkalmas helye számos budapesti használaton kívüli épületben lehetne.
A Budapesti Városvédő Egyesület az egész Fővárosban, a Főváros teljes területében gondolkodik, így véleményünk szerint a múzeumi funkciók, feladatkörök egy helyre való koncentrálása helyett, azok különböző, más-más helyeken való megjelenése előmozdíthatná az egyes kerületek, különböző városi csomópontok felértékelődését!

A Városligeti Építési Szabályzat tartalma nem ismert, ezért a rendelkezésünkre álló információk alapján állítjuk össze az alábbi véleményt, melynek széles társadalmi és szakmai támogatottsága van:

A Városligeti Építési Szabályzat készítésének célja –a partnerségi Tájékoztató szerint:

„a Múzeumi negyed létrehozása,… továbbá, hogy a Liget egy olyan európai színvonalú családi élményközpont legyen..amely a kontinensen egyedülálló komplexitású intézményhálóval rendelkezik és a kulturális fogyasztás (hic !) és szabadidő eltöltés új dimenzióit nyitja meg az ez irányú tradíciókkal rendelkező városi térben.”

A Főváros valós érdekeit figyelembe nem vevő, a Fővárosban urbanisztikai kérdésekben szakértők és hozzáértő szervezetek megkérdezése, az előzetes konzultációk nélkül, a Főváros testületeit is megkerülve meghozott döntés, lebonyolított eljárás utóvéd küzdelmei zajlanak. A jogbiztonságot súlyosan sértő, példa nélküli, hogy egy a Főváros adottságait figyelembe nem vevő, ingatlanfejlesztői ötletpályázatot sarkalatos törvénnyé emeljen az Országgyűlés! A Főváros szerves fejlesztését-rendezését biztosító több mint 200 éves jogrendet, tervrendszert, szabályozási rendet és folyamatot borítja fel egy fordított eljárási folyamattal e törvény! Több törvényt sért, avagy ír fölül. Többek között az önkormányzati törvényt, hiszen elvonja a Fővárostól és az érintett kerületektől a településfejlesztés jogát. Ez egy olyan megaberuházás, valamiféle ingatlanberuházó érdekében, mely veszteség mint az állam, mind a lakosság számára, s nem hasznos a turistáknak sem. A jelentős kormányzati és egyedi beruházásoknál városrendezési – helykijelölő pályázat, hatásvizsgálatok kell hogy megelőzzék az építészeti pályázatokat, különösen a Főváros legfrekventáltabb helyeit (Várpalota, Néprajzi Múzeum) „fenekestől felfordító”, azok funkcióváltását sem tárgyaló, hatásukat nem feltáró esetben.

Ahogy az eljárás, a cél is teljesen elfogadhatatlan és elhibázott,: a 200 éves, védett, eleve közparknak adományozott, és akként megtervezett, létrehozott, használt, a Világörökség pufferzónáját képező Városliget, ahol jelenleg 7 múzeum, múzeumként is működő intézmény látogatható nem bír el újabb Múzeum negyedet, újabb 6 múzeumot. „Kulturális fogyasztás” a 13 múzeum 1 nap alatt?
Megdöbbentő, hogy már kiírták a nemzetközi építészeti pályázatot, s most kell utólag ahhoz igazítani – ahogy a törvényben áll: június 30-ig – a Főváros fejlesztési–rendezési-szabályozási terveit!
Hiányoznak a hatásvizsgálatok (környezetvédelmi, településrendezési, gazdasági)

Gazdaságilag elhibázott az az elképzelés, miszerint növekedne a turisztikai bevétel. Szerintünk: csökkenne, ha a Várból, az Országház környezetéből, s máshonnan ide települnének a múzeumok, az egyéb intézményekről nem is beszélve. A turisztikát éppen széthúzni, teríteni kell. (Az eklektika, szecesszió, a Duna, a hidak, a hegyek a „Budapest brand”, nem a tervezett múzeumi negyed.) Sokszínűsége teszi Budapestet jelenleg is az egyik legvonzóbb várossá, az, hogy a természeti és építészeti értékei számosak, azok harmonikus egységben vannak (s ebben egyébként komoly szerepe volt/van a Budapesti Városvédő Egyesületnek is. Ezért a jelenleg terítéken lévő komoly városfejlesztési kérdésben is igyekszünk, szeretnénk segíteni!)
Nem tartjuk valósnak a 150 Md. építési költséget, s aggódunk a további milliárdok miatt, melyek a múzeumok áttelepítéséhez kellenek majd, nem beszélve a kiürülő épületek hasznosításának költségeiről.
Nem hihető, hogy a „zöldfelület aránya nem csökken”. A zöldterület, a biológiai érték, használhatóság mindenképp csökken a beépítés és járulékai (utak, gk parkolók, légszennyezés) által.
E terület mocsár volt, geológiai szakvélemény támasztja alá, hogy térszín alatti beépítés a talajvizet feltorlasztja és a környező – például VII. kerületi – épületek veszélyeztettek, tehát újabb beépítése aggályos.

A készülő szabályzat alapjául szolgáló döntések nem veszik figyelembe Budapest lakosainak érdekeit. A Városliget Pest tüdeje, a VI, VII., XIII. és XIV. kerületi lakosok pihenőkertje, játszóhelye, rekreációs és sport tevékenységeket kiszolgáló területe. Nincs alternatívája ezeknek a funkcióknak.

A város lakóinak az az érdeke, hogy kellemes, élhető környezet, jó levegő vegye körül őket, az egészségüket megőrizzék, sportoljanak, a városban is megélhető természetben játszanak, pihenjenek.
A város lakóinak nem érdeke, hogy turisták millióit vonzzák érthetetlen okokból a szabadidős tevékenységeik legfőbb helyszínére.
A város lakóinak nem érdeke, hogy több száz fát vágjanak ki azért, hogy múzeumot, mélygarázst építsenek a helyükre.
A város lakóinak az az érdeke, hogy karbantartsák, felújítsák, jó állapotban megőrizzék a zöldfelületet, fákat, sétányokat, sportpályákat, játszótereket.
A város lakóinak az az érdeke, hogy kitiltsák az átmenő autópálya forgalmat a ligetből, hogy rendezett, parkon kívüli parkolási lehetőségek álljanak rendelkezésre.
A város lakóinak az az érdeke, hogy csökkenjen a parkba épített épületek száma, különösen a használaton kívüli, alig használt vagy a park funkcióitól idegen használatú épületek száma.
A város lakosságának az az érdeke, hogy a különböző kerületekben, városrészekben, minél több helyen legyenek fontos, hazai és látogatói érdeklődést is vonzó kulturális intézmények, azokat ne zsúfolják össze egy helyen.
A város lakosságának az az érdeke, hogy hasznosuljanak azok az épületek, gazdaságosan használható üres épületek, vagy rosszul hasznosított területek, amelyek alkalmasak a tervezett funkciók befogadására. (Ilyen a Népliget mindkét oldala melletti zóna, a Mária Terézia/Killián laktanya, és sok más helyszín a belső és külső körutak melletti fontos és könnyen megközelíthető helyszíneken.

Kérjük, hogy a fentiek alapján, hogy

a) ne tegyék lehetővé új múzeumépületek építését a Városliget területén,
b) gondoskodjanak a Petőfi csarnok és a HUNGEXPO épületek bontásáról, helyükön a park kiegészítéséről, fák ültetéséről, füvesítésről,
c) bontassák le az Állatkert és a Széchenyi Fürdő szomszédságában lévő bódévárost és rendezzék a területét
d) rekonstruálják a Városligeti tavat, tegyék lehetővé a Vajdahunyad vár körbecsónakázását,
e) zárják le a Kós Károly sétányt a gépjárműforgalom elől, zárják le az M3 autópálya Városligetbe vezető csomóponti ágait a közforgalom elől,
f) tiltsák ki az átmenő gépjárműforgalmat a Városligeti körútról,
g) tegyék lehetővé a Dózsa György út mentén a felszíni parkolók helyett mélygarázs építését, s felette vastag földrétegen park kialakításának kötelezővé tételével,
h) biztosítsák a gyalogos és kerékpáros kapcsolatot a XIII. kerület irányába,
i) határozzák meg a Városliget területén a maximális beépítettséget 5%-ban,
j) határozzák meg a Városliget területén a kötelező minimális zöldfelületet 80%-ban
k) akadályozzák meg a Városliget telkének felosztását, kisebb telkek kialakítását.
l) ne engedjék magasházak építését a ligetben, vagy a liget elé.
m) és utoljára, de nem utolsó sorban javasoljanak – akár itt is felajánlott segítségünkkel, közreműködésünkkel – alternatív helyszíneket a célok, a múzeumok megvalósítására, s érjék el, hogy javaslatai(n)kat a kormányzat el- illetve megfogadja.

Kérjük Főpolgármester Urat és a Főváros Közgyűlését álláspontunk megfontolására, Egyesületünk mindenkor a Világörökséggel büszkélkedő Főváros és lakossága érdekeit, a hosszú távú értékeket képviseli.
Úgy véljük csak a közérdeken, közmegegyezésen alapuló szerves fejlődés hozhat tartós eredményt.

Budapest, 2014. április 15.

Tisztelettel:

Ráday Mihály s.k.
elnök
Budapesti Városvédő Egyesület
elnökségének nevében

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás