Hirdetés

Még 2011 októberében kérte ki közérdekű adatként a magyar állami segédlettel meghurcolt Zsák Ferenc, a Védegylet, és dr. Jánossy András a kormányzattól az Audi-beruházás támogatásáról szóló szerződéseket és az azokat megalapozó tanulmányokat.

A maratoni perben két és fél évvel később, múlt pénteken első fokon, nem jogerősen kimondta a Fővárosi Törvényszék, hogy az Audi kapcsolattartóinak személyes adatai kivételével teljes egészében nyilvánosak az Audi győri beruházásához nyújtott állami támogatásokról szóló szerződések.

Korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium – a per megindítása után – erősen megcsonkított változatban kiadta a támogatási szerződések másolatát (lásd itt, itt és itt), abból azonban csak az nem derült ki, mit vállalt az Audi a jelentős állami támogatásért cserébe. Ez a minisztérium szerint üzleti titok, amit szakértői véleménnyel is megpróbált alátámasztani a perben. A bíróság ugyanakkor az adatigénylőkkel egyetértve úgy foglalt állást, hogy ha valaki jelentős összegű állami támogatást vesz igénybe egy beruházás megvalósításához, akkor ezért cserébe a vállalt kötelezettségeinek nyilvánosságra kerülését tűrnie kell. (Mint ismeretes, az autógyártó óriáscég egy európai jelentőségű védett területet elpusztítva építette föl a gyárát.) Nagyon várjuk a csonkítatlan szerződések megismerését, mert akkor talán kiderülhet, miért ragaszkodott foggal-körömmel a kormányzat a támogatási szerződések kitakart részeinek eltitkolásához – írta az atlatszo.hu.

A perben ugyanakkor mind a Nemzetgazdasági Minisztérium, mind a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium határozottan állította, hogy nincs a kezelésében a támogatási szerződéseket megalapozó tanulmány. Ezt felperesként nyilván nem tudtuk cáfolni, így ebben a vonatkozásban a bíróság nem adott helyt a keresetnek. Roppant érdekes, hogy ezek szerint a magyar állam úgy ítél oda sokmilliárd forintos támogatást egy magáncég beruházásához, hogy annak hasznosságáról, társadalmi megtérüléséről voltaképpen fogalma sincsen.  A perben a Védegylet képviseletét tavaly július óta az atlatszo.hu jogi csapata látta el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás