A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A természetvédelmi területekről készült eddigi legnagyobb tanulmány szerint a legtöbbjük nem jelent védelmet a vadon élő állatok és növények számára. A tudósok 68 ország 1500 természetvédelmi területét vizsgálták meg, különös figyelmet szentelve a vizes élőhelyeknek és vízimadaraknak.

A Nature tudományos lapban publikált tanulmány szerzői megállapították, hogy a vadon élő állatok védelme szempontjából a siker nagyon eltérő a világ különböző tájain, és nagyban függ attól, hogyan kezelik a területet. A kutatók szerint az élőhelyeket hatékonyan kell ápolni, hogy a természet erőre kapjon.

Hannah Wauchope, a BBC által kiemelt tanulmány vezető szerzője szerint szabályozásra és helyreállításra van szükség. „Nem húzhatunk csak úgy egy vonalat a terület köré, közölve, hogy oda nem épülhet parkoló” – fűzte hozzá az Exeteri Egyetem ökológiai és természetvédelmi központjának tudósa.

A tanulmány a vizes élőhelyek madárpopulációjának alakulását használta egy terület védelme sikerének mérésére.

A KUTATÓK ÖSSZEHASONLÍTOTTÁK A TERÜLETEK ÁLLAPOTÁT A HIVATALOS VÉDETTÉ NYILVÁNÍTÁS ELŐTT ÉS UTÁN, ÉS ÖSSZEVETETTÉK A HASONLÓ MADÁRPOPULÁCIÓK ALAKULÁSÁT A VÉDETT TERÜLETEKEN ÉS AZOKON KÍVÜL.

„A vizsgált természetvédelmi területeken a vadon élő állatok populációi még mindig stabilak voltak vagy növekedtek, de semmivel sem álltak jobban, mint a nem védett területeken” – foglalta össze a BBC Newsnak az eredményeket Wauchope, aki szerint ez kiábrándító ugyan, de nem meglepő. Úgy tűnik, nincs kapcsolat aközött, hogy az emberek mennyi védett területről beszélnek, és hogy ezek a területek valóban előnyösebbek-e a vadvilág számára, mint a nem védett területek.

Májusban a világ vezetői Kínában tanácskoznak a következő évtized globális természetvédelmi lépéseiről.

Számos ország úgy gondolja, hogy 2030-ig a Föld felszínének harminc százalékát védetté kell tenni. Ez azonban a tudósok szerint nem garantálja a fajok megőrzését. Véleményük szerint a védett területeknek nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is számít, ezért a siker mérése magában foglalhatná a populációk egyedszámának megállapítását vagy olyan célok kitűzését, amelyek egy adott területen a növény- és állatfajok számának növelésére irányulnak.

Egymillió növény- és állatfaj áll a kihalás szélén

Kihalás felé tartanak a számunkra haszontalan növények

Nyitókép: elefántcsorda a botswanai Okavango-delta vizes élőhelyén Frans Lanting / Getty Images

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás