A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A világ legkiterjedtebb korallzátony-ökoszisztémája rendkívül megsínylette az elmúlt években három tömeges korallfehéredést is okozó óceáni hőhullámokat.

A “veszélyben lévő” világörökségi helyszínek közé kellene sorolni az ausztrál Nagy-korallzátonyt az ENSZ illetékes bizottsága szerint, amelynek mai javaslattervezetét felháborodással fogadta Ausztrália. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága az éghajlatváltozás hatásainak ellensúlyozására irányuló erőfeszítések felerősítésére szólította fel Ausztráliát.

A Nagy-korallzátony a világ legkiterjedtebb korallzátony-ökoszisztémája, amely rendkívül megsínylette az elmúlt években három tömeges korallfehéredést is okozó óceáni hőhullámokat. Sussan Ley ausztrál környezetügyi miniszter szerint a bizottság a zátony megóvására és gondozására irányuló, tudományos alapokon nyugvó stratégiák megfelelő értékelése nélkül fogalmazta meg javaslattervezetét. Közleményében hozzátette: “egyetértek azzal, hogy a globális éghajlatváltozás jelenti a legfőbb fenyegetést a világ korallzátonyaira, ugyanakkor szerintünk nem helyes dolog a világ legjobban kezelt zátonyát egyedüliként a veszélyben lévő helyszínek listájára átsorolni”.
Ley és Marise Payne ausztrál külügyminiszter telefonon beszélt Audrey Azoulay-jel, az UNESCO vezérigazgatójával, hogy kifejezzék nemtetszésüket a bizottság eljárását illetően. “Egyértelműen politikai okok vannak a háttérben” – mondta Ley, de nem bocsátkozott részletekbe. Egy kormányközeli forrás szerint azonban Canberra úgy véli, hogy Kína – a bizottság elnöke – a felelős a döntésért, amelynek hátterében a két ország közötti feszültség áll. Ley szerint az ENSZ ráadásul a közelmúltban éppen arról biztosította az országot, hogy ilyen javaslat nem fog születni a zátonyra vonatkozóan a világörökségi bizottság júliusra meghirdetett kínai találkozóját megelőzően.

Ausztrál környezetvédelmi csoportok szerint ugyanakkor a javaslat hátterében nem politikai okok állnak, hanem Ausztrália egyértelműen nem tesz eleget a korallzátony megóvásáért, különösen az éghajlatváltozás tekintetében. Az ország évek óta küzd azért, hogy az egyik legfőbb turistalátványosságának számító és több ezer munkahelyet biztosító Nagy-korallzátony ne kerüljön fel a “veszélyben lévő” helyszínek listájára, ami akár világörökségi státuszának elvesztéséhez is vezethet.
A veszélyeztetett világörökségi helyszínek listája jelenleg 53 nevet tartalmaz.

Nyitókép: korallfehéredés a Nagy korallzátonyon Ausztrália fotó: Sarah Lai/ AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek