Hirdetés

Elkaszálták a vietnami Paks II.-t, amit a feltörekvő ázsiai országban éppen úgy 2009 óta terveznek megépíteni, mint nálunk, éppenséggel pont orosz segítséggel. De a nemzetgyűlés most úgy döntött, hogy több szempontból sem éri meg nekik a projekt. Például azért, mert drágán termelné meg az amúgy igencsak szükséges áramot.

Nem hiszem el, hogy rajtunk kívül tényleg senki nem érti, milyen nagyszerű dolog orosz pénzből, orosz technológiával és orosz üzemanyaggal működő, aranyáron mért atomerőművet építeni" – írta ki gúnyosan Jávor Benedek a Facebook-oldalára. Annak kapcsán, hogy a vietnami nemzetgyűlés tegnap jóváhagyta, hogy az ázsiai országban töröljék a már folyamatban lévő atomerőmű projektet.

A Ninh Thuan atomerőmű projekt megszüntetésének indoka az, hogy a környezeti kockázatok mellett az állam eladósodásához is vezethet. Le Hong Tinh, a vietnami országgyűlés tudományos, technológiai és környezetvédelmi bizottságának elnöke tegnap azt mondta, hogy a beruházás költségigénye az erőmű beindításakor kapásból megemelné az áram árát, és a mostani 4-4,5 centtel szemben a fogyasztóknak legalább 8 centbe kerülne minden egyes kilowattóra- szúrta ki a hvg.hu.

Ilyen lett volna – ismerős formák igaz? ©  

A vietnami gazdasági növekedés jelenleg 7,5-10 százalékos évente, ami szinte automatikusan növekvő villamosenergia-igényt (is)  jelent az ázsiai országban. Tinh szerint nagy tanulság ez az országuk számára, legfőképpen azért, mert a bebizonyosodott, hogy a jövőben az energetikai fejlesztési terveket és előrejelzéseket sokkal alaposabban be kell kalkulálniuk a vietnami jövőképbe. A nukleáris energia előállítása jelenleg sokkal költségesebb, mint más forrásból (például akár szénnel vagy olajjal) biztosítani az igényeket. A vietnami atomprojektet 2009-ben hagyták jóvá, és a tervekkel – orosz műszaki segítséget igénybe véve – 2014-ben végeztek. Tavaly az volt a hivatalos kormányzati álláspont, hogy az erőműépítés első ütemével 2020-ig végezhetnek.

Jávor ezzel kapcsolatban azt írta: "A vietnami nemzetgyűlésben nyilvánvalóan szélsőségesen zöld, agyhalott hazaárulók vették át az uralmat, és egy mozdulattal lefújták a folyamatban lévő – orosz közreműködéssel építendő – atomerőmű tervét. Olyan átlátszó és nevetséges érvekkel jöttek, hogy rohadt drága, és nem éri meg, és összességében durván megemelné az áram árát.

Nyilvánvaló a tanulság, még ha sokaknak nem is fog tetszeni, és mindent meg fognak tenni a megvalósítása ellen: kell egy államtitkárság, amely a Magyar Idők cikkeit, a közmédia műsorait és Lázár János sajtótájékoztatóit a világ jelentősebb néhány száz nyelvére lefordítja, és fizetett hirdetésként lehozatja külföldön. Nem hiszem el, hogy rajtunk kívül tényleg senki nem érti, milyen nagyszerű dolog orosz pénzből, orosz technológiával és orosz üzemanyaggal működő, aranyáron mért atomerőművet építeni.

Sok beszédnek sok az alja, most már következzenek a tettek. Pusztítóan veszteséges atomerőművet mindenkinek! És Pusztítóan Veszteséges Atomerőműveket Propagáló Államtitkárságot a magyar embereknek!"

Kapcsolódó anyagok:

A GE is ráugrik Paks II.-re

Az Orbán kormány felrúgná az atombiztonságot

Aszódi Attila szerint: nagy a nemzetközi érdeklődés a Paks II. iránt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás