A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A világ korallzátonyainak ötödéről „funkcionálisan” kihaltak a cápák – derül ki a Nature tudományos szakfolyóiratban publikált tanulmányból. Tizenötezer órányi videófelvétel tanúskodik a cápák tragikus mértékű elvesztéséről.

Kutatók szerint a „funkcionális kihalás” nem jelenti azt, hogy ezeken a korallzátonyokon soha nem fordulnak elő cápák, de már csak elvétve, olyan ritkán, hogy nem tudják ellátni többé az ökoszisztémában betöltött szerepüket.  A 2015-ben indult Global Finprint kezdeményezés a világ 58 országában, 371 korallzátonyon vizsgálta a korallok élővilágát 15 ezer távirányítású vízalatti kamerával. Nyolc ország, köztük India, Vietnam, Kenya és Katar korallzátonyain egyetlen cápát sem észleltek.

A 15 ezer órányi videófelvétel a cápák tragikus mértékű elvesztéséről, veszélyesen alacsony populációról tanúskodik – jelentette ki Jody Allen, a Microsoft társalapítója, Paul Allen családi alapítványának elnöke. Az alapítvány finanszírozza a Global Finprint tevékenységét.

A cápák elvesztése a korallzátonyokon a túlhalászattal és a pusztító halászati módszerekkel magyarázható – állítják a kutatás szerzői, akik szerint e tengeri ragadozók eltűnése súlyos következményekkel járhat a korallzátonyokra, amelyek már amúgy is szenvednek a klímaváltozástól.  Ez az első világméretű felmérés a korallzátonyokon élő cápákról. Eredményei jó alapul szolgálhatnak egy hosszútávú tervhez a még megmaradt cápák megmentésére – mondta Jody Allen.

A kutatók némi reménysugarat is felfedeztek: a cápahalászatra vonatkozó tilalmak eredményesnek látszanak olyan országokban mint Ausztrália, az Egyesült Államok vagy a Bahamák.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek