A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: Forbes

Újra Bécs az első, egy év kihagyással tért vissza a csúcsra. A listát egyértelműen európai és kanadai városok vezetik, egy nagy kivétel van a top 10-ben, a japán Oszaka. A legrosszabb városok listáját Ázsia és Afrika dominálja.

Visszavette Bécs az első helyet a világ legélhetőbb városainak listáján. A szomszédos Ausztria fővárosa három évig vezette a rangsort, mielőtt 2021-ben olyan súlyos lezárások kellettek a járvány miatt, hogy a 12. helyre csúszott vissza. Azonban az osztrák város csak azért verte meg halványan Koppenhágát, mert az egészségügyi ellátási pontszáma magasabb lett. Nyitóképünkön bécsi zöldhomlokzat a Harmoniegassén. Stadt Wien Fürthner.

A tavalyi évet a járvány dominálta, a rangsor pontszámai nagyon estek. A lista összeállítója, az Economist Intelligence Unit szerint az idei pontszámokat leginkább az mozgatta, mennyire tudott az egyes városokban visszatérni az élet a normális kerékvágásba. Ezért Ausztrália vagy Kína városai sokkal lejjebb végeztek a megszokottnál.

A listát egyértelműen európai és kanadai városok vezetik, egy nagy kivétel van a top 10-ben, a japán Oszaka. A legnagyobbat javító városok listáját Frankfurt és Hamburg vezeti 32 és 31 helynyi javítással.

Csak a kiemelkedően és jó és rossz városokat osztotta meg a EIU, Budapest egyikben sem szerepel. A magyar fővárosról annyit írtak, hogy több más, kelet-európai városhoz, mint Varsóhoz hasonlóan nőttek a diplomáciai feszültségek, így a fővárosok vesztettek a stabilitási pontszámukból és hátrébb kerültek.

Bécs szabadstrand az Alte Donau-nál kép: © PID Fürthner

A 10 legélhetőbb város:
1)  Bécs, Ausztria
2)  Koppenhága, Dánia
3)  Zürich, Svájc
3)  Calgary, Kanada
5)  Vancouver, Kanada
6)  Genf, Svájc
7)  Frankfurt, Németország
8)  Toronto, Kanada
9)  Amszterdam, Hollandia
10)  Oszaka, Japán
10)  Melbourne, Ausztrália

És ezek a városok vannak a lista alján:
163)  Teherán, Irán
164)  Douala, Kamerun
165)  Harare, Zimbabwe
166)  Dhaka, Bangladesh
167)  Port Moresby, Pápua Új-Guinea
168)  Karachi, Pakisztán
169)  Algír, Algéria
170)  Tripoli, Libia
171)  Lagos, Nigéria

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek