A rovat kizárólagos támogatója

A koppenhágai egyetemi épület homlokzatát 12 000 színes „csempével” borították, amelyek egytől egyig napelemek. A nemzetközi napelem ipar tehát forog, addig Magyarország pihen. A tetszetős napelemes dizájn borítás évente 300 MWh áramot termel a dán kampusz számára, amellyel az energiaszükségletük több, mint felét lesznek képesek fedezni.

A svájci fejlesztésű színes napelem-technológia azért is egyedülálló, mivel nem kevernek festékpigmenteket a napelem alapanyagába, hanem annak üveg borítást látják el egy olyan speciális nanoszűrővel, amely csak az adott hullámhosszú színes fényt veri vissza, míg az összes többi fényt elnyeli, amiből a napelem áramot állít elő. Ezzel elérhető, hogy olyan különleges színekben pompázzanak ezek a modern napelemek, mint téglavörösben, királykékben, aranysárgában, vagy mint a Koppenhágában használt tengerzöld színben.

Adaptív napelemes homlokzat

Az Európában felhasznált energia közel felét az épületek hűtésére és fűtésére fordítjuk, amelyből a megújulók csak 18%-kal veszik ki a részüket. Ráadásul a nyári hűtési energiafelhasználás folyamatosan növekszik a klímaváltozás hatására, ami sok európai ország esetében már nagyobb nyári energiaigényt eredményez, mint amennyi téli fűtésszezon alatt jelentkezik. Erre keresnek megoldást azok a svájci kutatók, akik feltalálták az adaptív napelemes homlokzatot.
 

Adaptive Solar Facade @ House of Natural Resources from A/S- Arch. & Building Systems on Vimeo.

A technológia lényege, hogy a benapozott nagy üvegfelületek elé napraforgó szerűen mozgó napelem tányérokat telepítenek, amelyek kiváló árnyékolást biztosítanak az épület számára, ugyanakkor beengedik a megfelelő mennyiségű természetes fényt, illetve természetesen áramot is termelnek. A rendszer óriási előnye, hogy azt már meglévő épületekre is fel lehet pattintani. – Írja a Daily Planet, ahol további érdekességek is olvashatók.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás