A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Ráengedték a mesterséges intelligenciát a pálmafákra, így derült ki, hogy nagyobb a baj, mint hittük. Több mint ezer pálmafajt fenyeget a kihalás – állapította meg egy új tanulmány.

A kutatók mesterséges intelligencia segítségével mérték fel a teljes pálmacsaládot fenyegető kockázatokat. Az így kapott adatok jobb rálátást biztosítanak arra, hogy mely pálmafajok vannak veszélyben.  A pálmák a fák egyik óriási családja, millióknak nyújtanak táplálékot, innivalót és menedéket. A pálmák gazdaságilag a legfontosabb fafélék közé tartoznak.

Sidonie Bellot, a kew-i királyi botanikuskert (Kew Gardens) tudósa, a tanulmány vezető szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy mindent el kell követni a több mint ezer fenyegetett pálmafaj megőrzéséért. A fákat élőhelyükön kell megőrizni és több adatot kell gyűjteni róluk, ami nem képzelhető el a pálmák élőhelyeinek környékén lakó és termésüket, fájukat, levelüket felhasználó emberek nélkül.

A BBC által kérdezett kutatók szerint Madagaszkáron, Új-Guineában, a Fülöp-szigeteken, Hawaiin, Borneón, Jamajicábab, Vietnámban, Vanuatun, Új-Kaledónián és az indonéz Szulavézin lenne a legnagyobb szükség a pálmák védelmére.

A tanulmány szerint, amely a Nature Ecology and Evolution című folyóiratban jelent meg, 92 régióban legalább 185, valamilyen módon hasznosított pálmafaj kerülhet veszélybe, ezért hatékony fellépésre van szükség.

Nyitókép: Indonéz pálmaolaj ültetvény. Kép Daniel Beltrá Greenpeace

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás