A rovat kizárólagos támogatója

A koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelten fontos a gyakran érintett felületek fertőtlenítése. A vírus megjelenésével azonban több országban is megemelkedett a mérgezési esetek száma, ami elsősorban két okra vezethető vissza. Mire figyeljünk?Lemosás, fertőtlenítés, vírusölő, higiénia, hatékonyság – ezeket szavakat ezerszer hallhattuk az elmúlt hónapokban a koronavírus elleni védekezés eszközeiként. A vírus hazai megjelenése eltüntette a boltok polcairól a kézfertőtlenítő szereket, de az általános tisztító és fertőtlenítő szerek forgalma és felhasználása is jelentősen megemelkedett.

Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy ezek az anyagok nem csak a mikroorganizmusokat, vírusokat pusztítják el, hanem veszélyt jelentenek szervezetünkre is. A nem megfelelő használat, vagy tárolás mérgezéshez vezethet. Az USA, Franciaország és más országok hatóságai is figyelmeztettek már arra, hogy ezzel összefüggésben megnövekedett a  mérgezéses esetek száma. Az esetek jelentős része, ahogy korábban is, az 5 évnél fiatalabbakat érintette. Fontos a fertőtlenítés, de az is, hogy odafigyeljünk néhány alapvető részletre: a megfelelő tárolás és a használati útmutató betartása jelenti a megoldást a mérgezések elkerülésére.

Sose keverjük!

A több nem feltétlenül jobb, több vegyszertől nem lesz nagyobb a tisztaság – sőt. A hatékonyabb takarítás érdekében sose keverjünk össze különböző tisztítószereket, fontos tudnunk, hogy a háztartási vegyszerek összekeverése, vegyítése komoly veszélyekkel jár! Bizonyos készítményeket összekeverve például erősen mérgező gázok képződnek, és ez könnyen mérgezést okozhat. A klórtartalmú fertőtlenítő szerek – Hypo, Domestos, Clorox, stb. – savval, például vízkőoldóval, ecettel vagy citromsavval keveredve mérgező klórgázt juttatnak a levegőbe, de az ammóniatartalmú termékekkel való keveredés is mérgező gáz (klóramin) kibocsátásával jár.

Hasonló problémát okozhatnak alkohol-, vagy hidrogénperoxid-tartalmú fertőtlenítők helytelen használata vagy keveredése is. A fentiek miatt különösen fontos, hogy elolvassuk és betartsuk a tisztítószerek használatával és tárolásával kapcsolatos előírásokat.

Szellőztessünk!
Takarítás után, de lehetőleg közben is szellőztessük ki a helyiséget. Ez nem csak a fel-/lemosott felület gyorsabb száradása miatt jó, de fontos amiatt is, hogy az elpárologott és így a levegőbe került vegyszerrészecskéktől megtisztítsuk a lakást.

Helyes tárolás!
Sokan a háztartási tisztító szereket, vegyszereket a mosogató alatt, vagy alacsony szekrényekben tárolják, ahol a gyerekek könnyen megtalálhatják őket. Pedig fontos, hogy a veszélyes termékeket zárt helyen vagy kellően magas polcon tároljuk. A biztonság érdekében a felhasználás során használjuk az előírt védőeszközöket, például gumikesztyűt – hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás