A rovat kizárólagos támogatója

Március 22-én van a víz világnapja

Ki ne emlékezne még a régi kirándulásokra, a friss vizű források szomjat oltó nedűjére? Évtizedekkel korábbi emlékem a Balaton homokos, fövenyes partja, ahova elhalt vízi csigák házát sodorta ki a szelíd hullám, majd a gyerekcsapat belegázolt a térdig érő vízbe, ami olyan tiszta volt, hogy követtük a kagylók nyomát. Iskolás koromban közel laktunk a Dunához, sokat jártunk a rakpartra, akkor még nem volt olyan szürkés, barnás a folyó vize. Pedig a tiszta, hűs víznél semmi nem oltja jobban a szomjat, semmi nem frissíti fel jobban a testet.
Milyen sokféle a víz! Pára és hópehely, köd és zúzmara, dér és harmatcsepp, jégkristály és langyos eső. Elillan, elpárolog előlünk csak ezért, hogy később hó vagy eső formájában visszakapjuk. De nem egyenlően bánik velünk, körforgása nálunk aszályos és esős időszakokat okoz, Afrikában a száraz és esős évszakok váltják egymást, egész csordák pusztulhatnak el a vízhiánytól, a folyók, tavak medre csont szárazzá válik, majd a hirtelen lezúduló csapadék szinte elönti a tájat, újból rohanni kezdenek a folyók, a tavak megtelnek az életet adó vízzel.
A víz előttünk van, és elbújik előlünk, sziklák repedéseibe, barlangokba, talajba, csak ezért, hogy források, erek, patakok, folyócskák, vagy hömpölygő folyamok formájában táruljon elénk, tócsákat, pocsolyákat, tavacskákat, tengernyi tavakat, óceánokat, jéghegyeket, vagy gleccsereket formázzon.
A víz szimbólum is, hitünk, történelmünk, szokásaink része, a húsvéti locsolkodástól az esőcsináló varázslatig, s talán az sem véletlen, hogy vízzel keresztelkedünk meg.
Földünkön egyre nagyobb kincs a tiszta és iható víz. Víz nélkül nincs élet, viszont a kék bolygó, egyre nagyobb hányadán már hiányzik a tiszta víz. Az emberi tevékenység miatt egyre több helyen szennyeztük el a vizeket, a mocsarak, lápok egy részét lecsapoltuk, ezzel óriási területeket szárítottunk ki, a folyók egy részét gátak közé szorítottuk, ágait levágtuk, így a lassan kanyargó folyók hömpölygő vize helyett rohanó áradatokat zúdítottunk saját fejünkre.
Az emberiség mindent megtett, hogy életének alapját, a tiszta vizet eltüntesse a föld színéről. Szennyvizünket az élő vizekbe, vagy a talajba engedtük be, egyes folyók ma már ipari és mezőgazdasági vegyszerek oldatának tekinthetők. Mára már rájöttünk, hogy a holt folyókat újra kell éleszteni, meg kell tisztítani, hogy újra benépesítsék a halak, a csigák és a vízinövények.
Egészségünket is a tiszta víz őrzi. Nekünk, itt, Magyarországon óriási szerencsénk van, hiszen szürkés Dunánk mentén a kavicsréteg megszűri a vizet, és csodálatos tiszta ivóvizet kapnak a közelben élők, a Duna mentén még tartalék is van. Az országban sok helyen tiszta karsztvizet nyerhetünk, artézi kutjaink is jó vizet adnak. A harmadik világban, a fejlődő országokban, ahol egyáltalán van elérhető víz, ott is sokszor szennyezett, fertőzött, hasmenéses betegségek hordozója a víz.
Elérhető vízkészleteink is fogyatkozóban vannak. A mérsékelt égövi erdőirtások következtében a vízmegtartó erdőtalajok tönkremennek, a soványodó talajok nem nyújtanak elegendő tápanyagot a növényzetnek, a levegő páratartalma is csökken. A hirtelen hóolvadások óriási árvizeket okoznak, egyszerre van jelen a vízhiány és a vízfelesleg. A trópusi erdők irtása a félsivatagos és sivatagos területek növekedését idézi elő. A földi légkör felmelegedése még más, előre ki nem számítható következményekkel is meglephet bennünket, amely a vizek mennyiségére, állapotára van hatással.
Ha megőriztük volna vizeink tisztaságát, most nem kellene óriási összegeket költeni a szennyvíztisztításra, vagy arra, hogy a vizek természetes állapotát visszaállítsuk, a vizes élőhelyeket újrateremtsünk. Szemléletünk sokat változott, felismertük ennek a természeti elemnek az igazi értékét, a víz stratégiai kincsnek számít. A vízgazdálkodásnak ma új kihívásokkal is szembe kell néznie, ilyen a globális klímaváltozás negatív hatásainak a csökkentése, a vizek visszatartása, és egyre nagyobb szerepet kapnak az ökológiai és természetvédelmi kérdések is.
Ma már máshogy gondolkodunk a vízről, de még óriási a feladat. Milyen jó lenne ismét a tiszta vizű Balaton vagy Duna partján sétálni, tiszta vizű folyókban fürdeni, tiszta vizű forrásokból oltani szomjunkat!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás