A rovat kizárólagos támogatója

A vízügyi szakma a március 22-i Víz Világnapja központi ünnepségét Baján rendezi meg, ahol megemlékeznek a 200 éve átadott Duna-Tisza csatorna. A mintegy százhúsz kilométeres csatorna a bácskai területen kötötte össze a két folyót, a tíz méteres szintkülönbséget öt zsilip hidalta át. A csatorna 200 kilométerrel rövidítette a Pest és Bécs felé tartó bácskai gabonaszállítmányok útját, javította a mocsaras területek vízelvezetését, a száraz térségek öntözését.
Az 1800-as évek második felében a dunai torkolatot feljebb helyezték, majd Bajáról egy vízutánpótló csatornát is kiépítettek. Megépült az újvidéki leágazás is. A csatorna a szerbiai területen jelenleg is karbantartott, használt. A Bajáról a szerbiai részre vezető szakaszon kotrási, műtárgy-átépítési munkákra lenne szükség. Határátkelőhely létesítése esetén a szakaszt jól használhatná a sporthajózás. A Budapest alatti Duna-Tisza csatorna több száz milliárd forintos költségű megépítése pillanatnyilag nem aktuális.

A Duna-Tisza közti, többek szerint elsivatagosodó terület vízutánpótlására kisebb költségű megoldásokat is kidolgozott a vízügyi szakma. Ezek szerint nem egy összeköttetést építenének a két folyó között, hanem több ponton vezetnének vizet a Dunából és a Tiszából a száraz területekre. Ehhez viszont az adott térségek anyagi szerepvállalására is szükség lenne. Az utóbbi évek csapadékosabb időjárása miatt ezen a száraz területen is számottevően nőtt a talajvíz szintje, tehát nem egyértelműen bizonyított az elsivatagosodás.
Az ENSZ kezdeményezésére évente megtartott Víz Világnapján a helyi vízügyi igazgatóságok, vízmű vállalatok országszerte nyitott kapu rendezvényeket, ingyenes vízvizsgálatokat tartanak. A világnaphoz időzítették a március 17-18. közötti szegedi tudományos konferenciát, amely a közép-európai vízgazdálkodás kihívásaival foglalkozik.
2002. március 1.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás