A rovat kizárólagos támogatója

Jelenleg a víz nem áldás, hanem kártétel, nincs helye a víznek a tájban.  Miért létkérdés a fenntartható tájhasználat?  A greenfo podcastjának vendége Kajner Péter humánökológus – közgazdász.

Az együttgazdálkodás kultúrája meghalt, ennek is következménye, hogy ma nem lehet normálisan működő szövetkezeteket alapítani.  Kajner Péter szerint a rendszerváltás sem hozott valódi változást a kérdésben, az utóbbi évek állami földbérleti pályázatai és állami földeladásai a további koncentráció irányába hatottak. Az uniós támogatási rendszer pedig tovább erősítette mindezt: az igénybe vevők felső 10 százaléka viszi el a támogatások 80 százalékát. A hazai mezőgazdaságban továbbra is az alacsony feldolgozottságú termékek vannak a középpontban.  A mezőgazdaság ugyanakkor a legnagyobb területhasználó: az ország közel fele művelés alatt áll, de az elmúlt 30 évben közel 1 millió hektárral csökkent a termőterület a különböző építkezések miatt. A 21. században ez különösen nagy veszteség a két fő erőforrásból: a földből és a vízből. Most már egyre gyakrabban szembesülünk az aszállyal, villámárvizekkel, egyéb sok száz milliárdos károkat okozó anomáliákkal.
Pedig ezek ellen tehetnénk, pl. a régi fenntartható tájgazdálkodással, a természeti erőforrásaink ésszerű használatával, kisebb emberléptékű ökologikus gazdálkodással, – de ez gyakran ellentétes a nagybirtokos/nagytőkés (főleg) kormányközeli oligarchák gazdasági érdekeivel. Többek között a természetközeli gazdálkodás elterjesztésével, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással, és a fenntartható tájgazdálkodással foglalkozik a WWF- természetvédelmi civil szervezet élő folyók programja, melynek két éve szakértője Kajner Péter.

A közgazdász, humánökológussal Sarkadi Péter elsősorban a fenntartható vidékfejlesztés lehetőségeiről beszélget, de más témákat is érintenek:

— megtalálja-e a vidék önmagát?
— tájrombolás árterek zsákutcás vízgazdálkodás
— fenntarthatatlan uniós és hazai vidékpolitika, torz földtulajdon szerkezet
— humánökológia képzés

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás