A rovat kizárólagos támogatója
Greenfo/MTI/FM Sajtóiroda

A vízhiány problémáját nem szabad a genetikailag módosított szervezetek (GMO) terjesztésével orvosolni a mezőgazdaságban – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA), amelynek fő témája a fenntartható vízgazdálkodás volt.

Fazekas Sándor a tanácskozás után az MTI-nek elmondta: az egyeztetésen amellett érvelt, hogy a GMO helyett a szárazságtűrő növényi kultúrákat, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó fajokat és a rövid tenyészidejű növényeket kell előnyben részesíteni, és takarékos vízgazdálkodást kell folytatni. A 83 agrárminiszter részvételével tartott fórum utáni sajtótájékoztatóján a házigazda Christian Schmidt német mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a fenntartható vízgazdálkodás a 21. század egyik legnagyobb kihívása, a mezőgazdaság felelőssége pedig hatalmas, mert részesedése a globális vízfogyasztásban 70 százalékos, és 2050-re már 10 milliárd embert kell ellátnia élelmiszerrel. Ezért arra kell megoldást találni, hogy miként lehet több élelmiszert előállítani kevesebb víz felhasználásával – tette hozzá Christian Schmidt.

José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója azt emelte ki, hogy a világ számos térségét sújtó vízhiány felerősíti a versenyt a szűkös forrásokért. Már most több konfliktust vált ki a víz, mint a termőföld iránti igény, és ez a folyamat a klímaváltozással csak súlyosbodik. A leginkább veszélyeztetett régiók Ázsiában és Afrikában vannak – közölte a FAO vezetője. Fazekas Sándor az MTI-nek nyilatkozva rámutatott, hogy a vízhiány mellett komoly kihívás a csapadék sok helyütt jellemző erős ingadozása, a száraz időszakok és a vízbőség váltakozása, ami egyben piaci lehetőséget is jelent Magyarországnak a szárazságtűrő növényekkel szerzett termelési tapasztalatok és a vízgazdálkodási ismeretek révén.

A miniszter arról is beszélt, hogy széles körben elismeréssel fogadják Magyarország kiállását a GMO-mentesség mellett. A Magyarország díszvendégségével zajló berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche – IGW) mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vásáron a magyar agrárminiszter számos befolyásos szakmai szervezet vezetőjével tárgyalt, akik üdvözlik azt a magyar kormányzati politikát, amelyhez sok környezetvédő, zöld aktivista is gratulált. A GMO-val kapcsolatban "a magyar világlátás egyre inkább teret hódít" – mondta Fazekas Sándor. Megjegyezte, hogy az IGW apropóján a berlini belvárosban csaknem 20 ezer ember részvételével szombaton tartott gazdatüntetésen "minden második transzparensen az állt, hogy le a GMO-val". A berlini Zöld Hét az agrárdiplomácia egyre fontosabb fóruma is. Ezt jelzi, hogy a rendezvény kapcsán – immáron kilencedik alkalommal – megrendezett GFFA-n minden korábbinál több agrárminiszter vett részt.

Fazekas Sándor tegnap  tárgyalt mások mellett Tarasz Kutovij ukrán agrárminiszterrel, akivel megállapodtak abban, hogy tavasszal magyar-ukrán mezőgazdasági üzleti fórumot rendeznek. Megbeszélést folytatott Szató Hidemicsivel, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) idén díszvendég Japán szaktárca helyettes vezetőjével. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy Japán a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar legnagyobb piaca az EU-n kívül.

Az IGW-t az idén 82. alkalommal rendezik meg. A 118 ezer négyzetméteren berendezett vásáron 66 országból 1650 kiállító vesz részt. A január 29-ig tartó rendezvényre a szervezők várakozásai szerint 400 ezren látogatnak el, köztük 100 ezer szakmai vendég. Magyarország az idén 45. alkalommal vesz részt az IGW-n, és 2010 után már másodszor nyerte el a kizárólagos partnerországi címet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek