A rovat kizárólagos támogatója

A Vízipók-csodapók magyar televíziós rajzfilmsorozatból három széria készült, az első 1974-ben, a második 1980-ban, a harmadik 1984-ben összesen 39 epizóddal. A megjelenést követő, a mai napig töretlen sikertörténet 40 éve alatt magyar gyerekek generációi nőttek fel úgy, hogy a nagy népszerűségnek örvendő főszereplő valóságos megfelelőjével, a búvárpókkal (Argyroneta aquatica) nem ismerkedhettek meg.

A Filmdzsungel honlapjáról elérhető új, „A vízipók tényleg csodapók” című kétrészes film ezt a fájó hiányt pótolja be.

A természetfilm a búvárpók teljes fejlődési periódusát bemutatja a petéből való kibújástól egészen az ivaréretté válásig. Ez az időszak kora tavasztól késő őszig tart, melynek végén a pókok egy üres csigaházban elrejtőzve telelnek át. Tavasztól őszig a búvárpók élőhelye a tó és ennek sokszínű gerinctelen élővilága is folyamatosan átalakul. Ez lehetőséget ad arra, hogy a „főszereplő” szemszögéből nyerjünk bepillantást az állóvízi életközösség állandóan változó varázslatos világába is. A búvárpókkal való ismerkedés során felbukkannak a rajzfilmsorozat valóságos mellékszereplői (csibor bácsi, rák apó, hátonúszó, tegzesek, vízicsigák, vízibolhák, kandicsrák, kérészlárva, szitakötőlárva, botpoloska stb.) is, amelyek hol közömbös lakótársakként, hol pedig zsákmányállatként, vagy veszélyes ellenfélként kapnak szerepet a búvárpók kalandos élettörténetében.

A főszereplő mellett feltűnő vízi gerinctelenek megismerésén keresztül az édesvizek emberi szem elől rejtett világába is betekintést nyerhetünk, miáltal egy végtelenül változatos világ részlete bontakozik ki előttünk.

A búvárpók sajnálatos módon hazánkban már jelentősen megritkult, természetvédelmi oltalom alatt áll. Életének látványos bemutatása talán hozzájárulhat ahhoz, hogy az élőhelyéül szolgáló tavacskák és lassúfolyású síkvidéki patakok értékesebbnek tűnjenek a laikus nézők számára is.

Az NMHH támogatásával készült természetfilm megjelenése azért is különösen aktuális, mert április 18-tól már látható a mozikban a „Vízipók-csodapók” egész estés rajzfilm digitálisan felújított változata. Az alábbiakban a film szereplőiről következik néhány kép.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás