A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: es.hu

A hajdani tervezők és építők újra és újra megkísérlik bizonyítani, hogy a bős-nagymarosi terv jó volt, csak politikai okok – és természetesen a zöldek ármánykodása – miatt nem épült meg a nagymarosi erőmű.

Így járt el Kard Aladár is, aki hosszabb reflexiót írt ("A paradigmaváltás, sajnos, megtörtént", ÉS, 2011/43. október 28.) "Üveges szemek" című (ÉS, 2011/41. október 14.) rövid hozzászólásomhoz.

"Ellenérvek" sokaságával kísérli meg bizonyítani, hogy a vízlépcsőrendszert igazán nem is energiatermelés céljából akarták építeni. Elegendő közülük az elsőt cáfolni, a többié ebből már következik.

Mint Kard Aladár írja: "A vízlépcső létesítését nem energiatermeléssel, hanem a folyam komplex hasznosításával indokolta a terv létrehozója, a hazáján kívül világszerte különleges nagyrabecsülésnek örvendő Mosonyi Emil 1942-ben, a Víziterv igazgatójaként."
Ezzel szemben, mit mondanak a tények? A hasznokról az alábbiakban rendelkezik a vízlépcsőrendszer megvalósítására 1977-ben kötött magyar-csehszlovák államközi szerződés vonatkozó cikke (teljes terjedelmében közlöm):

"9. cikk
A Szerződő Felek részesedése a Vízlépcsőrendszer hasznaiból
(1) A Vízlépcsőrendszer hasznaiból és előnyeiből a Szerződő Felek egyenlő arányban részesednek.
(2) A Szerződő Feleknek egyenlő arányban áll rendelkezésükre a vízerőtelepek teljesítménye, és egyenlő arányban, természetben részesednek a termelt és a vízerőtelepekből kivezetett alap- és csúcsenergiákból.
(3) A közvetlenül a Vízlépcsőrendszer felett, illetőleg alatt tervezett dunai vízlépcsők megvalósítása esetén a Szerződő Felek külön állapodnak meg ezek kölcsönös hatásainak figyelembevételéről."

Rég volt, de sajnos igaz, ezt akarták az elődök. Kard Aladár írásával ellentétben, a Dunát villamos energia termelése céljából akarták csúcsrajáratni a magyar-szlovák határszakaszon. Naponta legalább egyszer árhullám veszélyeztette volna a partmenti településeket, és hatalmas duzzasztógát magasodott volna a visegrádi vár tövében, elcsúfítva a legtörténelmibb magyar tájat. Szerencse, hogy a terv nem valósult meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás