A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Kormánybiztos lesz a volt földművelési miniszter. Fazekas Sándornak kell vizsgálnia a zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás eredményeit. Mindezt államtitkári fizetésért, a képviselői fizetésével együtt, így már több mint 2,5 milliót fog keresni.

“A földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős” kormánybiztossá nevezték ki két évre Fazekas Sándor Fidesz-képviselőt, aki 2010 és 2018 között vidékfejlesztési, illetve földművelésügyi miniszter volt, előtte pedig húsz évig Karcag polgármestere- írta a HVG.

Feladata, hogy vizsgálja meg és kövesse nyomon a  zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás hatályosulását, ennek érdekében elemezze a kérdés kapcsán megszületett bírósági döntéseket és hatósági határozatokat;
tekintse át a földügyi szabályozást, különös tekintettel a haszonélvezet, haszonbérleti jog intézményére; valamint a termőföld védelme és a magyar gazdák érdekében szükség szerint fogalmazzon meg javaslatokat.

Fazekas a kormánybiztosi munkáért a képviselőként, a mezőgazdasági bizottság tagjaként felvett havi 1 385 580 forint tiszteletdíja mellé államtitkári díjazást, azaz nagyjából még egyszer ennyit kap, és ötfős titkárság fogja segíteni a Miniszterelnökségen.

2013-ban a magyar parlament olyan szabályozást fogadott el, amely szerint megszűnik minden olyan fennálló, határozatlan idejű vagy 2032 után lejáró haszonélvezeti jog, amelyet nem közeli hozzátartozók közötti szerződéssel alapítottak. A kormány célja ezzel az volt, hogy az úgynevezett zsebszerződéseket megszüntessék, mielőtt – 2014. május elsején – megszűnik az uniós állampolgárok földvásárlási moratóriuma.

Az Európai Bíróság ezért tavaly májusban elmeszelte a magyar államot, mert Magyarország a területén fekvő mezőgazdasági földterületeken más tagállambeli állampolgárok haszonélvezeti jogának megszüntetésével nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás