Hirdetés
greenfo/MTI

A katasztrófa már a X-es tározó megépítésekor kódolva volt a vádirathoz csatolt szakértői vélemény szerint, azon a hatósági előírások betartása mellett sem lehetett változtatni – mondta a harmadrendű vádlott F. Józsefné környezetvédelmi vezető a vörösiszap-katasztrófa büntetőper tegnapi tárgyalásán. A Veszprémi Törvényszéken a vezető elsírta magát vallomásának felolvasása közben.

A környezetvédelmi vezetőt halált előidéző gondatlan közveszélyokozással, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozással, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétségével, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettével vádolják. F. Józsefné az ellene felhozott vádakat megalapozatlannak nevezte a bíróságon felolvasott vallomásában, hangsúlyozva, hogy minden tevékenységet az engedélyekben meghatározottak szerint végeztek.

Kiemelte, hogy a Mal Zrt. a vádirat állításával ellentétben nem volt köteles veszélyhelyzeti tervet készíteni, mert nem minősült veszélyes üzemnek. Szerinte a nyomozás során készült szakértői vélemény súlyos tévedéseket tartalmaz, a cég iszapömléskor érvényes egységes környezethasználati engedélye szerint (EKHE) a vörösiszap-lerakók nem minősültek veszélyes hulladéklerakónak. A tározókat a vonatkozó rendelet szerint nem kell jelző- és riasztórendszerrel vagy védművekkel ellátni. Szerinte a szakértői vélemény is rögzíti: "az ellenőrzéssel kapcsolatos jogszabályok nem térnek ki a tározók statikai vizsgálatára, nem állapítható meg, hogy mely hatóságnak lett volna feladata a tározók rendszeres ellenőrzése". A cég soha nem lépte túl az engedélyeiben foglalt határértékeket, ezt bizonyítja az is, hogy a hatóság vízszennyezési bírságot nem szabott ki rá – mondta. Visszautasította azt is, hogy a tározó tetején lévő folyadék lúgtartalma túl magas lett volna, mert az EKHE eleve 13-as pH-értéket meghaladó értékre hivatkozott, csak abban a koncentrációt gramm/literben adták meg. Hangsúlyozta, hogy a X-es kazettán tárolt víz koncentrációjának növekedéséről a zöldhatóságot évente értesítették, amely nem emelt kifogást, "az éves jelentéseket rendre elfogadta".

A katasztrófa napjáról úgy nyilatkozott, hogy látták a gyorsvonatot megállító W. Ferencet a kollégáival, de senkinek nem volt pontos információja. A történtekről D. József értesítette 12:55-kor azzal, hogy hívja a környezetvédelmi felügyelőséget. A tűzoltóknak, rendőrségnek, mentőknek pedig azért nem szólt, mert addigra az iszapár már Devecsert is elérte, és úgy értesült, hogy a hatóságok a helyszínen vannak.

A környezetvédelmi vezető elsírta magát a vallomásának felolvasása közben, amelynek végén a felmentését kérte a bíróságtól.

Az ügyészség a Mal Zrt. ajkai telephelyén, a X-es számú vörösiszap-tároló kazettájánál 2010 októberében bekövetkezett gátszakadás ügyében több bűncselekmény miatt emelt vádat 15 ember ellen. Az ügy elsőrendű vádlottja B. Zoltán, az ajkai timföldgyár vezérigazgatója, a másodrendű vádlott D. József vezérigazgató-helyettes, a harmadrendű vádlott F. Józsefné környezetvédelmi felelős. A vádlottak között több divízióvezető és igazgató mellett környezetvédelmi felelősök és diszpécserek szerepelnek.  A per október 15-én a másodrendű vádlott D. József vezérigazgató-helyettes meghallgatásával folytatódik, a bíróság a pénteken közölt tárgyalási menetrend szerint 2013 februárban helyszíni tárgyalást tervez tartani.

Kapcsolódó anyagok:

Húsz percet késtek a diszpécserek

A környezetvédő benézte az iszapömlést

Tagadta bűnösségét a szivattyúkezelő és felettese

Végzetes nemtörődömség okozta a vörösiszap-katasztrófát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás