A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egy közvetítő faj feltehető szerepét hangsúlyozza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína közös jelentése az új koronavírus (SARS-CoV-2) emberre való átterjedéséről. A jelentésből az AP hírügynökség közölt ma előzetes részleteket.

A jelentés négy verziót említ a terjedés lehetséges okaként, jóllehet az egyiket – amely szerint a vírus egy laboratóriumból szabadult el – kifejezetten valószínűtlennek nevezi. A kínai hatóságok korábban is határozottan tagadták azt az elméletet, amely szerint a vírus a Vuhani Virológiai Intézet laboratóriumából juthatott ki.

Legvalószínűbb feltevésként a jelentés azt nevezi meg, hogy a vírus denevérről egy közvetítő fajon keresztül terjedt át az emberre, ezt követi a denevérről emberre történő közvetlen átterjedés, és megemlíti – de szintén nem tartja valószínűnek – az élelmiszeren át történő fertőzés lehetőségét.

Bár a járvány későbbi szakaszában Peking többször közölte, hogy az egészségügyi hatóságok vizsgálata szerint több állampolgára is importált mélyhűtött élelmiszerekkel kapcsolatba kerülve fertőződött meg, a kutatás szerint nem valószínű, hogy az ilyen fertőzések járvánnyá nőnének.

Az AP leszögezi, hogy bár a tanulmány – amelyhez a hírügynökség egy WHO-tagország Genfben állomásozó, magát megnevezni nem kívánó diplomatáján keresztül jutott hozzá – sok kérdést hagy megválaszolatlanul, alaposan kifejti az eddigi kutatási eredményeket.  A tanulmány közzétételét már többször elhalasztották, így kételyek merültek fel a kínai fél őszinteségét illetően, Peter Embarek, a WHO munkatársa azonban pénteken azt mondta, folyik a fordítómunka és az adatellenőrzés, és vélhetően néhány napon belül nyilvánosságra hozzák az anyagot.

Peter Embarek vezette azt a WHO-delegációt, amely januárban ellátogatott a járvány első ismert gócaként elhíresült közép-kínai Vuhanba, amelynek nagybani piacáról az első fertőzötteket jelentették.  A héten várható teljes jelentés nagyrészt a Vuhanban végzett vizsgálatokon alapul, ugyanakkor nem lehet teljes biztonsággal nyilatkozni sem a vuhani piac szerepéről a járvány kapcsán, sem arról, hogyan került a fertőzés a piacra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek