A rovat kizárólagos támogatója

Horvátország Európai Unióhoz való csatlakozásának előestéjén a WWF meglepetéssel készül a nagyközönségnek: az ország lenyűgözően szép rejtett folyami tájait fogják bemutatni. Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozik az EU-hoz.

Június 19-én indult a négy hetes kampány, amelynek keretében a horvátországi folyók veszélyeztetett élőhelyeit és fajait helyezik a figyelem előterébe. A négy hét folyamán „Horvátország, a 7 folyó csodája”, a Duna, a Dráva, a Mura, a Száva, a Zrmanja, a Neretva és az Ombla mentén kiállításokkal, koncertekkel, táborokkal, előadásokkal és műhelyekkel várják az érdeklődőket. A WWF partnereivel, a Zöld Osijek-kel (Zöld Eszék), a Horvát Madár- és Természetvédelmi Egyesülettel és a Dráva Ligával ezeket a folyókat választották Horvátország lenyűgöző folyóhálózatának bemutatására.

A WWF a Lonjsko Polje Nemzeti Parkkal együtt egy petíciót is benyújtott Horvátország környezet- és természetvédelemért felelős miniszterének a Kopácsi-rét élővilágának megmentése érdekében. „Horvátország természetes folyóit komolyan veszélyezteti a csatornázás, a kavics- és homok kitermelés, a vízierőművek – annak ellenére, hogy az ilyen beavatkozások az uniós joggal is ellentétben állnak” – mondta a WWF-től Arno Mohl, a nemzetközi édesvizek szakértője. „Mivel a folyókat most ajándékba kapja az Európai Unió, komoly védelemben kell részesíteni azokat, illetve bele kell venni a Natura 2000 hálózatba.” A petíciót itt lehet aláírni: www.amazon-of-europe.com.

A "Horvátország, a 7 folyó csodája" program elindításaA "Horvátország, a 7 folyó csodája" program elindítása

A folyók heteinek végén az első „Európa Amazonja Napot” is megtartják a Mura és a Dráva összefolyásánál július 14-én, a nemrég elhunyt Mr. Martin Schneider Jacoby születésnapján, aki a Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum ősatyjának tekinthető. Az elkövetkezendő években is ezen a napon fogják tartani ezt az ünnepet.

A mostani kampány a WWF és az EuroNatur egy nemzetközi projektjének része, amelynek célja a Duna, Dráva és Mura határokon átnyúló folyórendszerének védelmét és fenntartható gazdálkodását kialakítani. Habár eddig még csak a horvátországi és magyarországi részt nyilvánították UNESCO Bioszféra Rezervátummá (lásd korábbi cikkünket), a WWF dolgozik azon, hogy mind az öt kapcsolódó országban (vagyis még Ausztriában, Szerbiában és Szlovéniában) is jelöljék ki rezervátummá a térséget.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás