Hirdetés

2004. november 19-én, 2-3 óra leforgása alatt több ezer hektár erdőt tarolt le a rendkívül erős szél a Tátra Nemzeti Parkban. A keletkezett kár sajnos egyáltalán nem váratlan.

A WWF által mindig is kifogásolt üzemszerű erdőgazdálkodás bevezetése óta újra és újra, mondhatni rendszeresen történnek ilyen esetek. A szakirodalom régóta foglalkozik a magashegységi, egykorú lucosok széltörésével/döntésével. Néhány évvel ezelőtt Romániában is történt hasonló jellegű pusztítás, de Cseh és Németországban is vannak rá példák. Az üzemszerű erdőgazdálkodást általában jellemző monokultúrák bizonyítottan kisebb ellenálló képességet mutatnak, mind az abiotikus (pl. szél- és jégkárok), mind a biotikus (pl. rovarkár) faktorokkal szemben. Az ilyen, akár hegyvidéki erdők – amelyek sokszor jobban hasonlítanak mezőgazdasági ültetvényhez, mint valódi erdőhöz – sokkal gyakrabban esnek áldozatul rovar, gomba által okozott károknak vagy éppen széldöntésnek.

Fotó: Vlado Vancura WWF
Fotó: Vlado Vancura WWF


Bizonyított tény, hogy a természetes vagy természetszerű erdők jóval ellenállóbbak az említett faktorokkal szemben és jóval hamarabb regenerálódnak. „A WWF szerint nagyon nagy hiba lenne megismételni a múltban elkövetett hibákat, ami ehhez a pusztuláshoz is vezetett: a kidőlt fák kitermelése, talaj-előkészítés, majd ültetés. Ha a hatóságok ezt a megoldást választják, akkor 40 – 50 év múlva a probléma újra jelentkezni fog, ráadásul a telepítés, valamint a gondozás hatalmas pénzügyi forrásokat igényel.” – nyilatkozta Gulyás Levente, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója.

Ha a felújítás újra lucfenyő csemetékkel történik, az újabb monokultúrák létrehozását eredményezi, a biológiai sokféleség további csökkentése és újabb viharkárok várhatók. A WWF sokkal jobb megoldásnak találja erdészeti, természetvédelmi, gazdasági szempontokat is figyelembe véve, ha természetes folyamatokon alapuló felújítás kezdődne el, azaz ne takarítsák el a területről teljesen a kidőlt fákat, hanem hagyják, hogy természetes úton is elinduljon a felújulás. Erre a régióban is van már példa. Néhány évvel ezelőtt a német – cseh határon átívelő Sumava Nemzeti Parkban szú károsítás miatt történt hasonló mértékű erdőpusztulás. A cseh hatóságok a fent említett, a WWF által kifogásolt módszert választották, míg a német oldalon az általunk is javasoltat. A különbség rendkívül nagy: míg a cseh erdészet továbbra is a felújítással bajlódik, addig a német oldalon kiváló természetes felújulás található.
További információ: Máthé László, erdészeti programvezető, WWF Magyarország, tel.: (1)214-5554/228, laszlo.mathe@wwf.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás