A rovat kizárólagos támogatója

Október és november folyamán sajnos több illegális madárvadászatra is fény derült. Legutóbb november 22-én a határőrök egy olasz állampolgár által Gyulán bérelt házban találtak 353 lelőtt madarat (fürjet, mezei és búbos pacsirtát, réti pityert és kendermagos récét).

2004. november 22-én határőrök egy olasz állampolgár által Gyulán bérelt házban illegálisan lelőtt védett madarakat, 314 fürjet, 34 mezei pacsirtát, 3 réti pityert, valamint 1-1 búbos pacsirtát és kendermagos récét találtak mélyhűtött állapotban. A történtekhez, a sajtóban eddig megjelent információkhoz a WWF Magyarország a következőket szeretné fűzni:

Sajnos az ez évi vadászszezon sem telhet el anélkül, hogy ne derülne fény olasz vadászok illegális madárlelövéseire és csempésztevékenységére. Október folyamán három alkalommal tartóztattak fel a vámosok Romániából érkező olasz vadászokat, akiktől egy ízben 4100, később 156, majd 299 védett madarat koboztak el, főleg pityereket, fürjeket, pacsirtákat és rigókat, de esetenként még poszátákat és cinegéket is. Ezek a leleplezések is alátámasztják azt a felvetést,, hogy a közvélemény és a természetvédők nyomására megszigorított hazai vadászati szabályozás és a természetvédelmi őrszolgálat fokozott figyelme miatt a törvénytelen vadászat áttevődött Romániába és Szerbiába. A most felderített eset kapcsán azonban felmerül, hogy a védett madarakat vagy azok egy részét Magyarországon ejtették el. Az eljárás alatt álló olasz állampolgár a 80-as évek óta hazánkban él és vadászatszervezőként tevékenykedik.

Már 1987-ben fény derült védett madarak lelövésére az általa szervezett vadászatokon, de tevékenységét azóta is szabadon folytathatta Békés megyében. Ki tudja, irányításával hány védett madarat mészároltak le csaknem két évtized alatt és csempésztek ki hazánkból? „A WWF Magyarország szerint a hazai vadászati szabályozás megfelelő kereteket biztosít az illegális madárlelövések visszaszorításához. A mindennapi gyakorlatban azonban a vendégvadászatot felügyelő vadásztársaságoknak, hivatásos vadászoknak is nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a törvénytelen cselekmények megakadályozására. Elvárható lenne, hogy a vadászok maguk hívják fel az illetékes hatóságok figyelmét a törvény előírásait megszegőkre, és a bűnösöket zárják ki a vadásztársadalomból, mivel ezek a cselekedetek rossz fényt vetnek a törvénytisztelő többségre.” – nyilatkozta Steiner Attila, a WWF Magyarország fajvédelmi programvezetője. A WWF Magyarország azért indította „Vigyázz a madárra!” nevű programját, hogy az illegális vadászat és kereskedelem elleni védekezést hatékonyabbá tegye. A legfontosabb feladatok egyike a vadászati és természetvédelmi hatóságok, a hivatásos vadászok és természetvédelmi őrök fokozott együttműködésének elősegítése. Kiemelten fontos még a közvélemény és az érintett kormányok figyelmének felhívása az illegális vadászat és kereskedelem okozta károkra és veszélyekre.
A WWF Magyarország nemzeti és uniós szinten is lobbizni fog a vadászatot és kereskedelmet szabályozó törvények szigorításáért, illetve a hatályos törvények szigorúbb betartatásáért.
További információ: Steiner Attila, fajvédelmi programvezető, WWF Magyarország, tel.: (1)214-5554/131, 30/251-4018, attila.steiner@wwf.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás