A rovat kizárólagos támogatója

A WWF, (Világ Természetvédelmi Alap), és a Canon, az irodagépeket és optikai felszereléseket gyártó cég, egy közösen létrehozott, környezetvédelmi digitális fotótár elindítását jelentették be az 1999. októberi Frankfurti Könyvvásáron. A hivatalos bemutatón a természetfotók széles választéka vált egy gombnyomásra elérhetővé a vásárlók számára.

A WWF- Canon Fotótár több ezer természetfotót tartalmaz, melyeket 1964 óta kb. 500 fotós készített szerte a világban. A képek hagyományos módon felhasználhatók kiadványok, plakátok, könyvek készítéséhez, és egyéb kereskedelmi célokra.

A digitális fotótárral a WWF képes hosszú távon is megőrizni értékes diafelvételeit, és könnyebb a hozzáférhetőség a gyűjtemény egyes képeihez is. Az érdeklődők egy állandóan elérhető, felhasználóbarát szolgáltatást vehetnek majd igénybe a fotók kereséséhez, rendeléséhez, letöltéséhez. A Fotótárat az Internetre várhatóan 2000 közepén teszik fel, így a nagyközönség számára is elérhetővé válik majd, addig az érdeklődők a hagyományos sokszorosítási módon juthatnak hozzá a képekhez.

A svájci ImageFinder Systems AG. fejlesztette ki a WWF-Canon Fotótár új, digitális archívumrendszerét. Minden fotóhoz kapcsolódik egy rövid leírás, amely a kép címe mellett a téma környezetvédelmi jelentőségét is tartalmazza. Az együttműködést így jellemezte Dr. Claude Martin, a WWF főigazgatója: “A Canonban partnerre találtunk abban a szemléletben, ami az emberiség és környezete közötti harmónia elérését illeti.” A vállalat részvétele a WWF fotók digitalizálásában jelentős szerepet játszik a környezetvédelem iránti figyelem felkeltésében. “Lehetővé teszi, hogy a WWF hatékonyságát növelje és segít abban, hogy biztosak legyünk benne, hogy gyermekeinkre élő bolygót hagyunk örökségül.”

Mr. Hajime Tsuruoka, a Canon Europa elnöke hozzátette: “A vizuális kommunikáció használata segíti a WWF-et természetvédelmi céljainak elérésében.”

A WWF fotógyűjtemény kb. 10. 000 darabját már digitalizálták és látták el kísérőszöveggel. A 2000. év végéig ezt a számot várhatóan megduplázzák. A természetvédelmi szervezet igyekszik erősíteni kapcsolatait, a természetet, vadvilágot és a környezet állapotát megörökítő fotósokkal szerte a világban. Mivel egyre több fotós használja ki a WWF kínálta lehetőséget, hogy ezen, a hálózaton keresztül működő rendszeren terjesszék munkáikat, a jövőben a fotóállomány jelentős gyarapodása várható.

A WWF- Canon Fotótár alkotói jelenleg a WWF kampányok és projectek illusztrációját készítik, ökorégiók és veszélyeztetett fajok témában.

Ez a lehetőség egy új csatornát nyit meg a WWF szolgáltatások terén, a már meglévők mellett, melyeket a szervezet a világban működő médiának nyújt.

További információk:

WWF Canon Photolibrary , Avenue de Mont Blanc, CH-1196 Gland, Svájc
William Torres, tel: +41 22 364 92 03, E-mail: wtorres@wwfnet.org
Michele Dépraz, tel: +41 22 364 92 02, E-mail: mdepraz@wwfnet.org
Fax: +41 22 643 47 71

Világ természetvédelmi Alap Magyarországi Képviselete
1124 Bp. Németvölgyi út 78/b. Tel. 212-6091 e-mail: panda@vwwf.hu.

1999. november 2.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás