A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A nemzetközi környezetvédőket oroszellenes propagandával vádolják, de az Oroszországot 30 év után elhagyó szervezet szerint ezzel az ott élő emberek jövőjét veszélyeztetik.

Nemkívánatosnak nyilvánította tegnap az orosz főügyészség a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet oroszországi tevékenységét. A hatóság szerint a Greenpeace tevékenysége veszélyezteti az Oroszországi Föderáció alkotmányos rendjének alapját és biztonságát. A főügyészség döntése mind a nonprofit szervezetre, mind pedig a nemzetközi alapítványra vonatkozik.

Az orosz hatóság arra a megállapításra jutott, hogy a Greenpeace környezetvédelmi tevékenységét ténylegesen “politikai álláspontok aktív népszerűsítése” kíséri, valamint kísérletek az állam belügyeibe való beavatkozásra, ami az állam gazdasági alapjainak aláásására irányul. A főügyészség szerint a szervezet információs kampányokkal és nem engedélyezett akciókkal negatívan befolyásolja a közvéleményt, gyakran akadályozza az orosz kormányzati programok, “az ország számára előnyös infrastrukturális és energetikai projektek megvalósítását”.

Greenpeace Oroszország demonstráció 2015 kép: Reuters

A közlemény értelmében a Greenpeace Alapítvány külföldi ügynökök tevékenységét finanszírozza, és az orosz törvények módosítását követeli, a társadalmi-politikai helyzet destabilizálására és alkotmányellenes hatalomváltásra törekszik az országban.

Az orosz igazságügyi minisztérium idén márciusban külföldi ügynökké minősítette a Természetvédelmi Világalapot (WWF).

A Greenpeace 30 éve működő oroszországi „ága” honlapján reagált az ügyészség döntésére. – Ez a döntés törvénytelenné teszi a Greenpeace bármely tevékenységének folytatását Oroszországban, ezért kénytelen leszünk bezárni – írták, hozzátéve: „Biztosak vagyunk abban, hogy a Greenpeace International nemkívánatos szervezetté nyilvánítása éppen annak köszönhető, hogy megpróbáltuk megakadályozni a természetromboló tervek megvalósulását, és ez sok esetben sikeresen meg is valósult, illetve annak, hogy több százezer orosz állampolgár támogatott bennünket ebben a munkában”.

A környezetvédők felsorolták, hogy az elmúlt három évtizedben a többi között kezdeményezésükre kaptak világörökségi védelmet Komiföld őserdői, tizenegy alkalommal állítottak le az érintett nemzeti park területén pusztító aranybánya-beruházást, továbbá olyan helyszínek lettek a világörökség részei, mint a kamcsatkai vulkánok, a Bajkál-tó, de számos nemzeti park megmentése érdekében is felléptek, fakitermeléseket állítottak le, mérgező anyagoktól tisztítottak meg természetvédelmi területeket „az Oroszországban élők érdekében, hazájuk jövője érdekében”.
– A Greenpeace oroszországi felszámolása abszurd, felelőtlen és romboló lépés, amelynek semmi köze az ország érdekeinek védelméhez – szögezték le végül.

Nyitókép: Greenpeace aktivista jegesmedveként plakátot tart a 2013. október 5-i moszkvai tüntetésen. A plakáton ez áll: „A Gazprom veszélyt jelent”. REUTERS /Maxim Shemetov

Kapcsolódó anyagok:

A Kreml külföldi ügynöknek minősítette a WWF-et 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás