A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A hajók motorzaja miatt sokkal több hal válhat ragadozók prédájává – állapította meg egy úttörő jelentőségű tengerbiológiai kutatás.

Az Exeteri Egyetem vezette nemzetközi kutatócsoport azt találta, hogy az elhaladó hajók motorzaja akkora stresszt okoz a korallzátonyok fiatal halainál, hogy nehezebben veszik észre a veszélyt, gyakrabban falják fel őket a ragadozók, túlélési esélyeik így a felére csökkennek – írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Ez az első kutatás, amely kimutatta, hogy az emberi tevékenységből származó zajok, ebben az esetben a motoros hajók hangja közvetlenül befolyásolhatja a halak élettartamát. „Amikor a nyílt vízen hajó húzott el fiatal korallszirti halak mellett, akkor hatszor kevésbé volt valószínű, hogy az átélt stressz miatt megijedjenek a szimulált ragadozótámadástól, mint amikor nem hallatszott közelükben motorzaj” – magyarázta Stephen Simpson, az Exeteri Egyetem biológusa.

A ragadozó és zsákmánya közötti viszony ausztrál és kanadai specialistáival, valamint a Bristoli Egyetem akusztika-szakértőivel együtt laboratóriumi és terepkísérleteket végeztek: felvételeket és valódi motorzajt használva vizsgálták, hogyan viselkednek a Pomacentrus amboinensis korallszirti hal fiatal egyedei, ha természetes ellenségükkel találkoznak.
 

fiatal korallszirti hal (Pomacentrus amboinensis) a Solomon szigetnél. Kép: Sally Polack FishWise Professional

 

 

 

Fontos a megelőzés

A zaj a többi környezeti ártalomhoz képest könnyebben korlátozható a kutatók szerint. „Az ember dönti el, mikor hajózik a korallzátonyok környékén, kerülni lehet azt az időszakot, amikor a legtöbb a fiatal egyed. Ki lehet alakítani csendes védőzónákat is” – hangsúlyozta Simpson.

„Mondhatjuk, hogy a klímaváltozás nagyobb veszélyt jelent a korallzátonyok életére, ám ha a zajártalmat csökkentjük, a zátonyok élővilága ellenállóbb lesz a globális felmelegedéssel és az óceánok elsavasodásával szemben” – jegyezte meg Mark Meekan, az Ausztrál Tengerkutatási Intézet munkatársa.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás