A rovat kizárólagos támogatója

37 jelenlegi mesterszak és két osztatlan képzés a 2016/2017-es tanévben biztosan nem indul a felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzéke szerint. Íme a környezet – természetvédelemmel kapcsolatosak.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár május 8-án jelentette be, hogy elkészült a felsőoktatási törvény módosítása.  Az Eduline.hu a keddi Magyar Közlönyben bejelentett változásokra hivatkozva szedte össze, mely szakokat érintik a felsőoktatásban szerezhető képesítéseket érintő, az új képesítések felvételéről szóló kormányrendelet nyomán életbe lépő változások.

Mint írják, az  agrárterületen megszűnik az erdőmérnöki mesterképzés,  de osztatlan képzésként megmarad. Az agrármérnöki mesterképzés helyett osztatlan agrármérnöki szak indul 2016-tól: ez utóbbit olyan egyetem indíthatja, amelynek a kínálatában eddig szerepelt a mezőgazdasági mérnöki, az állattenyésztő mérnöki, a növénytermesztő mérnöki, a környezetgazdálkodási agrármérnöki vagy a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszak és az agrármérnöki mesterképzési szak is.  Lőttek a birtokrendező mérnöki, díszkertészeti mérnöki, illetve a szakigazgatás-szervező és informatikus agrármérnöki mesterszakoknak is.

Új képzés lesz a fenntartható takarmányozás, a gazdasági agrármérnöki, a mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki is.

A gazdaságtudományi területen új mesterszak lesz a sportközgazdász.

A műszaki területen kilenc mesterképzés szűnik meg:  az előkészítés-technikai mérnöki, a fa- és bútoripari terméktervező mérnöki, a forma- és vizuális környezettervező mérnöki, az ingatlanfejlesztő építészmérnöki, a katasztrófavédelmi mérnöki, a katonai logisztikai, a szerkezettervező építészmérnöki, a tervező építészmérnöki és az urbanista építészmérnöki.

Új mesterszak indul építész néven, (az építészmérnöki osztatlan képzés is megmarad), és 2016-tól lesz szénhidrogén-kutató földtudományi mérnöki mesterképzés is.

A természettudományi szakok közül  megszűnik a biofizika, a humánbiológia-antropológia, az immunológia, az ökotoxikológus, illetve a tudománykommunikáció a természettudományban. 

További információk:  A bölcsészettudományi képzési területen nyolc mesterszak szűnik meg 2016-ban >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás