A rovat kizárólagos támogatója

Komoly érdeklődést váltott ki, és támogatásra számíthat két magyar, az ökológiai válságra nemzetközi jogi megoldásokat szorgalmazó kezdeményezés az ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferenciáján, amelyet Rio de Janeiróban rendeznek meg június 20-22. között.

Vida Viktor, a Védegylet ökopolitikai civil szervezet munkatársa – aki egyik előadója volt a tíz közép-európai ország részvételével, a Rio+20 ENSZ-konferenciára való készülés jegyében, a Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében a héten lezajlott konferenciának – elmondta: a konferencián kitűnt, hogy egyre nagyobb figyelmet kapnak azok a magyar innovációk, amelyek az ökológiai válság kezelésére nemzetközi jogi megoldásokat szorgalmaznak.

Magyar mintára létrejöhet a zöld ombudsman intézménye az ENSZ kereteiben, emellett világjogi kezdeményezés indult Budapestről, amely az ENSZ emberi jogi nyilatkozatának mintájára, nemzetközi egyezményen alapuló alapjogokat adna az emberen túli létezőknek is – tette hozzá.  Vida Viktor emlékeztetett arra, hogy a jövő nemzedékeket képviselő országgyűlési biztos, más néven zöld ombudsman intézményét 2000-ben dolgozta ki a Védegylet akkori tagja, Sólyom László vezetésével egy szakértői csoport, amit ennek nyomán a világon elsőként 2007-ben hozott létre az országgyűlés öt-párti konszenzussal. Jelenleg is zajlik a lobbizás azért, hogy a Rio+20 csúcstalálkozó az ENSZ-ben is fölállítson egy hasonló intézményt, amely azért is számíthat az egyik legnagyobb támogatásra a felvetett tervek között, mert a legkevésbé osztja meg a tagállamokat és az ország-csoportokat – tette hozzá.

Mint arról az MTI beszámolt, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a budapesti tanácskozáson arról beszélt: Magyarország azt várja az ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferenciájától, hogy kézzelfogható eredmények szülessenek, azaz ne csak újabb folyamatok elindításáról határozzanak a döntéshozók, hanem jelöljenek ki konkrét célokat, feladatokat is. Magyarország támogatja a fenntartható fejlődés intézményrendszerének erősítését – mondta a miniszter, és reményét fejezte ki, hogy sikerül előrelépni a környezeti program (UNEP) ENSZ szakosított szervezetté alakításának ügyében. Emlékeztetett: Magyarország komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a víz a nemzetközi figyelem középpontjába kerüljön; a Víz Barátai Csoport keretében megtartott konzultációsorozatba mintegy 70 ország képviselője kapcsolódott be.   (MTI)

HÁTTÉR:

Bár a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa csupán helyettesi funkcióba került az új, egységesített ombudsmani rendszerben, az intézmény nemzetközi ismertsége töretlenül nő. Fülöp Sándor ombudsman-helyettes a Vidékfejlesztési Minisztérium héten zárult konferenciáján elmondta, hogy jelenleg is zajlik a lobbizás azért, hogy a Rio+20 csúcstalálkozó az ENSZ-ben is fölállítson egy hasonló intézményt. „Az egyik előnye ennek a megoldásnak gazdasági. Ellentétben az ENSZ-ben fölállítandó külön szakosított környezetvédelmi világszervezettel, a zöld ombudsman nem kerül sok pénzbe. Olcsó, és nem ráz – ez az előnye. Már a korábbi években is vitték az ötletet, mint a cukrot az ENSZ-ben.”, mondta el Fülöp, aki szerint a végső név akár “fenntartható fejlődés biztosa” is lehet, ám ez, és a szervezeti felépítés már részletkérdés. Fülöp Sándor személyesen is ott lesz a Rio+20 csúcson egy nemzetközi szervezet, a World Science Forum képviseletében, hogy lobbizzon a jövő nemzedékek ombudsman sikeréért.

Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium ágazati politikáért felelős helyettes államtitkára a konferencián tartott előadásában szintén kitért a jövő nemzedékek biztosa témájára elmondva, hogy a számtalan terv közül a legnagyobb esélyekkel a zöldombudsman indul a Rio+20 csúcson, mivel az ötlet a legkevésbe osztja meg a tagállamokat és országcsoportokat.

A Védegylet a zöld ombudsman óta még bátrabb kezdeményezéseket ajánl megfontolásra. „Nemzetközi konferenciát szerveztünk áprilisban „Kinek van joga a világhoz?” címmel, amely javaslatot tett egy globális világjogi nyilatkozatra, az ENSZ emberi jogi nyilatkozatának mintájára alapjogokat adva emberen túli létezőknek is." – emlékeztetett a civil szervezet. A konferencián előadást tartott Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, és Illés Zoltán környezetügyi államtitkár és Fülöp Sándor ombudsman-helyettes, támogatásukról biztosítva a rendezvény céljait. "Szükség van olyan javaslatokra a Rio+20 csúcson, melyek elfogadása a közismerten elégtelennek bizonyult mai környezetvédelmi kereteken túl valóban elvezethet az ökológiai válság megoldásához” – közölte Vida Viktor, a szervezet munkatársa.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás