A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace üdvözli, hogy öt év után végre megkezdődött a mérgekkel teli hordók és tárolók elszállítása a kiskunhalasi elhagyott veszélyeshulladék-telepről. A környezetvédő szervezet az évek során számos helyszíni méréssel bizonyította a mérgek jelenlétét a területen és kitartóan követelte a veszélyes anyagok elszállítását. A Greenpeace hangsúlyozza: a hulladékok eltüntetése hatalmas előrelépés, ám fontos, hogy felmérjék a talajba kifolyt mérgek okozta szennyezést is és történjen meg mihamarabb a szükséges kármentesítés. Emellett nem halogatható tovább a szennyező fizet elv törvénybe iktatása, amellyel többek között garantálható lenne, hogy egy hasonló szennyezés költségeit maga a károkozó fizesse meg az állampolgárok helyett.

A napokban kezdték meg a magára hagyott veszélyes hulladékok elszállítását a hírhedt Bács Reál Kft. kiskunhalasi telephelyéről. Sok éves huzavona után az adóhatóság írt ki közbeszerzést a hulladék elszállítására.

A Greenpeace Magyarország helyi civil szervezetekkel közösen 2016-ban tárta fel, hogy Kiskunhalas külső részén, a lakóházaktól 100-150 méterre található ingatlanon nagyobb műanyag tárolókban és kisebb fémhordókban veszélyes hulladékok (festékek, olajok, oldószerek, savak, vegyszerek) vannak, akár 1000 tonnát meghaladó mennyiségben. A hordók és tárolók egy része megrongálódott, kiszakadt és a Greenpeace mérései bizonyították, hogy a veszélyes anyagok kijutottak belőlük. Ezért a civil szervezetek sürgős intézkedést követeltek.

2020 decemberében látott napvilágot a Greenpeace panaszára készült ombudsmani jelentés. Az alapvető jogok biztosának és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettesnek közös jelentése megállapította, hogy a Greenpeace volt az, aki a helyszíni szemle és a mintavételek eredményei alapján megfelelően ítélte meg a helyzetet, ezzel szemben a vízvédelmi hatóság nem a súlyosságának megfelelően kezelte a szennyezést. A szennyezők ez idő alatt részben kijutottak a tárolókból, elszennyezve a talajt, növelve a kármentesítés költségét.

„A területről a környezetet és a környéken lakók egészségét közvetlenül veszélyeztető veszélyes hulladékok elszállítása hatalmas előrelépés. Így végre nem szivárognak tovább a mérgező anyagok a hordókból a talajba és a talajvízbe. Ugyanakkor sajnálatos, hogy ez nem öt évvel korábban történt meg, ahogy követeltük a helyiekkel együtt, mert akkor a mérgek jó része a tárolókban maradt volna, és jóval kevesebb közpénzt kéne most elkölteni a terület megtisztítására” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Kiskunhalas Bács Reál Kft. kiskunhalasi telephelye 2021 április  kép: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

A Greenpeace saját sikerének tekinti, hogy végre megkezdődött a veszélyes anyagok elszállítása, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a munka a szennyezés elszállításával nem érhet véget, fel kell mérni, hogy a kikerült mérgek milyen mértékben szennyezték a környezetet és a kijutott szennyezéstől meg kell tisztítani a területet.

A környezetvédő szervezet a Kiskunhalasi telep példájára is alapozva követeli, hogy jogszabály kötelezzen a „szennyező fizet” elv érvényesítésére. Ehhez arra van szükség, hogy minél hamarabb kerüljön elfogadásra az a környezeti felelősségről szóló jogszabályi csomag, amelyet a jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula mutatott be. Az ombudsman kiskunhalasi szennyezéssel foglalkozó jelentése is kiemeli „A Bács Reál Kft. környezetveszélyeztetése, és a Kft., mint környezethasználó magatartása véleményünk szerint alátámasztja a környezeti felelősség érvényesítését segítő pénzügyi biztosítékokról szóló kormányrendelet megalkotásának szükségességét.”

Kapcsolódó anyagok:

Vajon mikor robban a kiskunhalasi hulladékbomba?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás