A rovat kizárólagos támogatója

Intelligens hálózatok, mobil napelemek és szélenergia jelentik a biztonságos alternatívát a katonák számára, amikor ellenséges terepen teljesítenek szolgálatot.

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg minap hozta nyilvánosságra éves jelentését. A dokumentum foglalkozik azzal, hogy a szövetség 2015-ben mit tett a békéért és a biztonságért, hogyan fokozta az elrettentést és a védelmet, milyen biztonságot célzó fejlesztéseket hajtott végre, hogyan alakította át a képességeket, milyen előrelépések történtek a kapcsolatépítésben, valamint a nők helyzetének javításában a béke és biztonság területén, kitér továbbá szervezeti kérdésekre is. Azaz a dokumentum nem tartalmaz a zöldenergiáról szóló külön fejezetet, a témával mégis foglalkozik.

A jelentés teljes szövege itt érhető el>>  

Az éves jelentés szerint a NATO növeli a megújulókra és az energiahatékonyságra szánt fejlesztési kereteket, hiszen ezzel a növelhető a katonák biztonsága a konfliktusövezetekben. Emellett persze olcsóbb is, hiszen így kevesebb fosszilis üzemanyagot használnak.

2003 és 2007 között legkevesebb 3000 szövetséges katona vesztette életét olyan támadásokban, amelyeket víz- vagy üzemanyagszállító konvojok ellen hajtottak végre Irakban és Afganisztánban.

Ha nem számítjuk bele a nemzetállamokat, akkor ma a Pentagon vásárolja a világon a legtöbb üzemanyagot. 2016-ban várhatóan 12,9 milliárd dollárt költenek erre.  Az amerikai haditengerészet egyébként épp a közelmúltban jelentette be, hogy a hadihajókhoz bioüzemanyagokat kezdenek alkalmazni. Ezzel képesek garantálni az energiabiztonságot, függetlenednek az olajpiactól, azaz az olajat nem lehet ellenük fegyverként használni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek