A rovat kizárólagos támogatója

Önálló ideológia-e a zöld világnézet? Három beszélgetőtárs, három világkép, izgalmas, nagy vita az Új Egyenlőség első őszi teltházas közbeszélgetésén. Pogátsa Zoltán vendégei voltak Jávor Benedek, volt Európai Parlamenti képviselő, a Párbeszéd politikusa és Kádár Barnabás, a Momentum egyik vezető politikusa.

Három elhangzott gondolat a másfél órás vitaestből, amelynek utolsó fél órájában a közönség kérdéseire válaszoltak a vitapartnerek.

Kádár Barnabás: A Momentum azért lett liberális és nem rendszerkritikus párt, mert Magyarországon az igazi törésvonal a társadalomban nem ökológiai és elosztási kérdésekben van, hanem az Orbán-rendszer elfogadása vagy elutasítása között. Orbán rövid és középtávon jobban eltiporja liberális szabadságjogainkat, mint amennyire veszélyes a helyzet például a klímakatasztrófával kapcsolatban.

Jávor Benedek: Az ökopolitika önálló világnézet, amely se nem baloldali, se nem liberális, se nem konzervatív. Hasonlóan a baloldali ideológiához, rendszerkritikus, de a kapitalista rendszernek nem ugyanazon elemeit kritizálja. A baloldali rendszerkritikával szemben, amely a termelés növelésében és a növekvő javak igazságosabb elosztásban véli megoldhatónak a fenntartható igazságosabb társadalom létrehozását, az ökológiai rendszerkritika azt állítja, hogy nem lehet a fogyasztási igények kielégítését egy igazságosabb elosztási rendszeren keresztül teljesíteni, mert ennek a globális ökoszisztéma korlátot állít.

Pogátsa Zoltán: Az igazságosabb elosztási viszonyok és egy igazságos állam létrejötte az előfeltétele annak, hogy a zöld ökopolitika fenntarthatósági szempontjai érvényesíthetők legyenek a társadalomban. Nem érdeke a jelenlegi kapitalista rendszer döntéshozóinak (nagyvállalatoknak, oligarcháknak, foglyul ejtett államnak), hogy beruházzanak a fenntarthatóságba. Egy igazságosabb elosztási rendszeren keresztül juthatunk el oda, hogy a társadalmi többségnek a fenntarthatósággal kapcsolatos érdekei érvényesíthetők legyenek. Emiatt viszont a zöld ökopolitikának szükségszerűen baloldalinak kell lennie.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek