A rovat kizárólagos támogatója

Az európai értékpapír-piaci felügyelet (Esma) elnöke szerint jobban kellene felügyelni azokat az ügynökségeket és hitelminősítőket, amelyek arról döntenek, mennyire zöld egy vállalat vagy befektetés. Szerinte ugyanis ez a zöldre mosás nem minden esetben megalapozott – számol be a hírről a Reutersre hivatkozva a portfolio.hu.

Steven Maijoor, az Esma elnöke szerint az ESG-ratingeket (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat előtérbe helyező befektetések és cégek) kiadó ügynökségek sokszor alaptalanul mosnak zöldre bizonyos cégeket és befektetéseket, ezek sok esetben nem is fenntarthatóak, mégis jó minősítést kapnak. Éppen ezért nagyobb felügyeletet igényel az ESG-minősítési rendszer és annak szereplői.

Az EU-s felügyeleti szerv elnöke szerint valahogyan egységesíteni kellene az ESG-minősítéseket kiadó cégek által használt módszertant, mivel a jelenlegi szerteágazó minősítési szempontok nem teszik lehetővé a befektetőknek, hogy érdemben össze tudják hasonlítani a fenntarthatónak titulált befektetéseket, mindez pedig “zöldmosási” kockázatokhoz vezet.

Az Esma azt tervezi, hogy kiad egy listát, mi alapján lehet bármilyen befektetést ESG-kompatibilitisnek minősíteni, de a végleges szempontrendszert megelőzi majd egy konzultáció a témában, amit március előtt terveznek nyilvánosságra hozni- írta a portfolio.

Kapcsolódó anyagok:

Az olajpénznek nincsen szaga. Gigahaszon és a nagy zöldrefestés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás