Hirdetés

Sok az olyan későn kelt molnárfecske, mely már nem tud útra kelni, és az ablakokban könyörög egy kis melegért. Az állatvédők a bajba jutott madarak mentésére buzdítanak.

Idén nagyon hamar jött be a borongós, hűvös, esős idő – így sok fecske bajban van – írta Facebook-oldalán a Fióka és Madármentés csoport. A molnárfecskék utolsó költéseiből származó késői fiókák nem tudtak elvonulni a szüleikkel, így sok helyütt itt ragadtak, sorsukra hagyva. Átvonuló, északról érkező fecskék is keverednek közéjük, a napok óta hűvös idő, a napok óta kisebb-nagyobb szünetekkel állandó eső, a táplálékhiány miatt ők sem tudnak vonulni. A poszt szerint van ahol még repülni sem tudó picik maradtak étlen a fészkekben.

A fecskék csapatokba verődve húzódnak párkányokra, az ereszek alatt, a házak falain, szinte fürtökben lógnak. Az utolsó költés fiókái még nem tudtak elindulni délre, nekik még nőniük, erősödniük kell az úthoz. A mostani hideg idő, a táplálék hiánya azonban pokollá teszi az életüket. Fáznak, és mivel éhesek, egyre kevesebb energiatartalékuk van, ezért keresnek menedéket az épületekhez közel.

Így segíts rajtuk

A molnárfecskék pillanatokon belül megtanulnak tányérból (párkányról) enni, igen adaptívak. Ott, ahol nagyobb csapat gyűlt össze, a párkányokra kihelyezett tálkákban (virágalátét, hamutartó) tegyél ki nekik lisztkukacot (állatkereskedésekben kapható, nem azonos a csontkukaccal, aminek etetése veszélyes, tilos). Ha lehullott, átfázott fecskét találsz, vedd fel, és tedd egy kartondobozba. A doboz aljába ruha helyett papírtörlőt tegyél, előbbibe ugyanis beleakad a körme.

Egy kartondobozba 20 molnárfecske is elmelegszik egyszerre, így 2-3 napig is elvannak. Közben etesd, itasd őket, és erőre kapnak.

Ha valaki olyan, legyengült madarat talál, amely már megfogható, vigye zárt térbe, és tegye egy meleg, sötét dobozba! Időnként lisztkukaccal, vagy apró marhaszív darabokkal megetethetjük őket, hogy erősödjenek. A csonti (csontkukac) szigorúan tilos!!!!!!
Ahol fecskegyülekezést találunk, de a madarak még nem gyengültek le végletesen, ott is segíthetünk, ha a madarak közelébe, lehetőleg macskabiztos helyre, egy lapos tálban élő lisztkukacot helyezünk ki.
 

Sokan emlékeznek még a 2008-as évre, amikor a fecskék vonulásának közepén egy nagyon hosszan tartó, markáns lehűlés és eső nagyon komolyan megtizedelte a hazai és átvonuló fecskeállományokat. Sok helyen a populáció azóta nem heverte ki a csapást. Most nagyon hasonló helyzetben vannak madaraink. A fecskék a repülő rovarok elfogására specializálódtak. A szeles, esős időben a rovarok nem repülnek, ezzel nehéz helyzetbe hozva a fecskéket, akiknek a folyamatban lévő vonulás miatt fokozott energiaigényt kellene kielégíteni. A napokig tartó rossz időben a madarak éheznek, legyengülnek majd elpusztulnak.
Ma reggel 42 elpusztult füsti fecskét találtam egy gyülekezőhelyen. Sajnos az elhullott egyedek közel fele már tapasztalt, felnőtt madár volt. Ez jól jelzi, hogy ez az időjárás milyen komoly próbatétel számukra. Úgy tűnik, hogy hétvégére javul valamelyest az idő, de addig a fecskék a segítségünkre szorulhatnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás