A rovat kizárólagos támogatója

Köztársasági elnökként utolsó évbúcsúztató-évköszöntő beszédét tartja ma Áder János. Amivel nem az az igazi a baj, hogy az előző kilencből egyetlen önálló gondolatot sem tudnánk felidézni. Hanem az, hogy ugyanez igaz az immár tizedik éve tartó elnöki időszakra is. Pedig az utolsó beszédnél nincs jobb alkalom a számvetésre.
Hogy az Orbán köpönyegéből és a Fidesz-tartalékból előrántott államfő – akinek a klasszikus méltatlansági ok miatt távozott, a morális és szellemi alkalmatlanság minden ismérvével rendelkező Schmitt Pál után nagyon könnyű lett volna maradandót alkotnia – az első öt évében nem csinált semmit, csak a papírforma volt. Igyekezett megszolgálni a bizalmat – formálisan az őt megválasztó (és potenciálisan újraválasztó) többségét, a valóságban Orbán Viktorét. Tette, amit elvártak tőle; ezt az egyszerű elvárásrendszert írtuk le fentebb a „semmi” kifejezéssel. Mondhatni, felnőtt a Schmitt Pál-i mércéhez: nem fék volt, hanem a társadalomromboló gépezet egyik apró alkatrésze – meg is kapta érte a jutalmát. Éppen ez a jutalom, a második öt év az, amivel Ádernek nehéz lesz elszámolnia. A második ciklus, amelynek már nem az újraválasztás, hanem a politikai örökség volt (vagy inkább lehetett volna) a tétje.

Azok a vezetők (szmájli), akiknek még egy-két évtized múlva is emlékszünk a nevére, ilyenkor szokták megvalósítani a saját agendájukat. Tartunk tőle, hogy Áder János is ezt tette: azért ennyire üres, érdektelen és tartalmatlan az elnökségének második fejezete (is), mert a párt, illetve a pártelnök igényeinek kiszolgálásán túl nem is volt semmilyen egyéb személyes célja vele. Schmitt Pálról a csalás és a pozícióbitorlás emléke maradt ránk, Áderről még annyi se. A politikával intenzívebben foglalkozóknak is csak az jut majd róla az eszükbe, hogy némán asszisztált végig tíz olyan évet, amelyben a kormány a rendszerváltás előtti szintig gyalulta vissza a magyar környezet- és természetvédelmet – az egyetlen közpolitikai területet, amely a búcsúzó elnöknek (állítólag) tényleg fontos volt.  

Nyitókép: Áder János horgász nagykövet MTI/ Székelyhidi Balázs

Kapcsolódó anyagok:

Üzenet Áder Jánosnak: Itthon legyen a bolygó kapitánya!

Az Orbán rezsim újabb szögeket vert a természetvédelem koporsójába

Áder úr! PR mutatványok helyett cselekvés!

Mire költi Áder a sokmilliárdnyi közpénzt?

Mondják meg, mire kap Áder milliárdokat!

Varga Judit zöld ámokfutása

Újabb milliárdok Áder álzöldítésére

Az afrikai modell – Áder János zöld locsogásai

COP26 nov.2. Hova tűnt Orbán Viktor a Glasgow-i klímacsúcsról?

Mesék az egyszeri magyar zöldpolitikáról – Rosszkedvünk nyara

Üzenet a “kirakatzöld” Ádernek is: vagy változzanak, vagy távozzanak!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek