Hirdetés

A jelenlegi szabályok szerint az utolsó elnöki vagyonnyilatkozatát adta le tegnap este Áder János, aki menet közben jött rá, hogy nem mutat jól két autó egy “nagy zöld” klímaelnök vagyonbevallásában. Semmi gond, lesz miből csalit venni.

Az elnöki hivatal oldalára feltöltött dokumentumból kiderül, hogy anyagilag sem járt rosszul azzal, hogy 10 évre a vállára vette a nemzet gondjait. 2012 óta a II. kerületi lakása és a kisoroszi háza mellé egy 125 négyzetméteres budai ház 50 százalékos tulajdonrészét is megszerezte.

  • Az elnök folyószámláján 33 190 795 forint pihen,
  • a tartós befektetési értékpapírszámláján pedig 1 526 112 forint.

De Ádernek akkor sem kell nagyon aggódnia, ha a forint árfolyama rodeózni kezdene, mert a devizaszámlája is gyarapodott:

  • van rajta 1690 amerikai dollár (~534 559 forint);
  • és 34 120 euró (~ 12 123 535 forint);
  • emellett még van egy 23 458 eurós (~8 334 563 forintos) életbiztosítása is.

tavalyi vagyonbevallása óta 4 millióval csökkent a lakáshitele, így már csak 37 milliót kell visszafizetnie az OTP-nek.

Áder elnökségének kezdetén, amikor hirtelen be kellett ugrania Schmitt Pál helyére, még volt két autója (egy Volkswagen Sharan és egy Citroën C), aztán megtalálta magának a klímavédelmet, és 2013-ban a gépkocsik már nem szerepelnek a bevallásában. Via 444.

Hiába reménykedtünk eddig, hogy mandátuma utolsó évben lerántja a leplet Áder a nagy titokról, az idei nyilatkozatából se derültek ki részletek a köztársasági elnökként kapott ajándékairól. Szűkszavúan csak annyit írt a vonatkozó rubrikába: „a diplomáciai kapcsolattartás keretében kapott ajándékok”.

Áder János második köztársasági elnöki mandátuma májusban ér véget, utódjáról március 10-én szavaz az Országgyűlés. A köztársasági elnöknek azonban így sem kell izgulnia, hogy májustól miből vesz majd csalit kedvenc hobbijához, a horgászathoz.  Az államfői fizetés – ez jelenleg nagyjából bruttó 3,5 millió forint havonta – élete végéig jár neki, személyes gépkocsi-használattal, háromfős titkársággal, egészségügyi ellátással, és házzal együtt. Ezek a juttatások az államfő halálával sem szűnnek meg teljesen, a jogszabályok szerint az özvegyet is megilleti a rezidencia, a gépkocsihasználat, az egészségügyi ellátás, az államfői illetményhez igazított özvegyi ellátás, sőt, még saját, kétfős titkárság is.

Semmi értelme a vagyonnyilatkozatnak.

Izgalmasnak tűnhet a közpénzből fizetést kapó, és hivatalosan főként ebből élő közjogi tisztségviselők, kormánytagok, vagy éppen a megválasztott parlamenti képviselők vagyoni helyzetét követni, a jelenlegi magyar vagyonnyilatkozati rendszer azonban lényegében értelmetlen, hiszen a képviselők és kormányzati szereplők azt vallanak be, amit akarnak. Az átláthatóságért küzdő civil szervezetek évek óta hiába hívják fel minden egyes alkalommal a figyelmet arra, hogy a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere nem képes biztosítani a közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának az átláthatóságát, hiszen a képviselők bármikor átírhatják vagyonukat rokonaik nevére, és ezt bizony a nyilvánosság, azaz a hivatalos fizetést adó magyar társadalom nem tudja ellenőrizni. A rokonok vagyonnyilatkozatához kizárólag a Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló bizottság tagjai tekinthetnek bele, és ők is csak egy esetleges, képviselő ellen folyó vagyonnyilatkozati eljárás során. Ilyen eljárást elvileg bárki kezdeményezhet – a gyakorlatban viszont kizárólag a gondolatolvasók, hiszen egy titkos vagyonnyilatkozatban kell megjelölni ehhez a kifogásolt sorokat.

De korántsem ez az egyetlen probléma a rendszerrel, hiszen a valós, érdemi ellenőrzés kijátszását kifejezetten segíti, hogy nem kell azonosító adatokat – helyrajzi számot, ingatlan címét, hitel esetén a hitelfelvétel idejét, pontos összegét – megadniuk a honatyáknak. Szintén nem kell nyilatkozni a különböző társadalmi szervezeteknél vagy testületeknél betöltött tagságról. Márpedig ez összeférhetetlenséget eredményezhet a törvényhozási munka során, és noha létezik ilyen különnyilatkozat is, az nem nyilvános, így ellenőrizhetetlen. De mindez eltörpülhet emellett is, hogy a vagyonnyilatkozatok hibás, nem megfelelő kitöltését lényegében lehetetlen büntetni a jelenlegi szabályok szerint. A Mentelmi Bizottságnak ugyanis nincsen lehetősége átfogó vizsgálatot lefolytatni a képviselők vagyonosodásával kapcsolatban. Via telex.

Kapcsolódó anyagok:

1,8 millióért helikopterezett a “nagy zöld” Áder János

A zöldre festett atom

Mire költi Áder a sokmilliárdnyi közpénzt?

Mondják meg, mire kap Áder milliárdokat!

Áder elmúlt tíz éve

Áder szavaival üzent a Greenpeace Palkovicsnak: PR-mutatványok helyett cselekvést

Áder úr! PR mutatványok helyett cselekvés!

Újabb milliárdok Áder álzöldítésére

Üzenet Áder Jánosnak: Itthon legyen a bolygó kapitánya!

Az afrikai modell – Áder János zöld locsogásai

Az előző klímacsúcsnál több mint kétszer nagyobb volt a glasgow-i szénkibocsátása

COP26 nov.2. Hova tűnt Orbán Viktor a Glasgow-i klímacsúcsról?

Magyarország zöld úton jár. Újabb “zöldrefestő” konzultációt indít az Orbán kormány

Áder a COP26 klímacsúcsról: Magyarországnak semmi oka a szégyenkezésre

Áder egy őszinte mondata, és a zöld lufi

Áder szerint a Fideszre nem lehet számítani

Üzenet a “kirakatzöld” Ádernek is: vagy változzanak, vagy távozzanak!

Mesék az egyszeri magyar zöldpolitikáról – Rosszkedvünk nyara

Újabb 2,5 milliárddal tömték ki Áder János kékeszöld alapítványát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás