Hirdetés

Az eddig magát zöldnek láttató Áder János védelmébe vette a Fertő tavi beruházást. A leköszönő köztársasági elnök a beruházásról beszélgetett Kék bolygó című podcastjának ma megjelent adásában Kárpáti Bélával, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával.

Az MTI beszámolója szerint a beszélgetés során Áder János jelezte, hogy a tervezett beruházás a magyar tórész 0,7 százalékát érinti. Elmondta azt is, hogy a vizes élőhelyek védelmét szolgáló ramsari egyezménynek megfelel a projekt, ez kiderül az egyezmény végrehajtását felügyelő bizottság elemzéséből. A köztársasági elnök kitért arra, hogy a tó mintegy háromnegyede van osztrák oldalon, ahol kilenc nagy üdülőövezet található, és most is folynak építkezések közvetlenül a vízparton. Hozzátette azt is, hogy a Fertő tó turisztikai kínálatában a magyar beruházás konkurenciát jelent majd az osztrák oldalon található létesítményeknek.
A podcast itt hallgatható meg >>>

A vezérigazgató arról beszélt, hogy a beruházás helyszíne mindig turisztikai célokat szolgált. Mesterségesen feltöltött és kialakított területről van szó, itt építették ki az 1960-as évektől a fertőrákosi strandot, amelynek idővel leromlott az állapota, tönkrement a közműrendszere – mondta. Hozzátette, a területen jelentős mennyiségű illegális hulladékot is találtak, amelyet el kellett távolítani.

A vezérigazgató a beruházást bemutatva ismertette: új strand lesz a régi helyén, épül egy ifjúsági vitorláskikötő, illetve a horgászokat kiszolgáló közösségi sportkikötő a terület déli oldalán, az északi oldalon pedig egy magasabb színvonalú vitorláskikötő. A mintegy 60 hektáros beruházás része egy több mint 12 hektáros ökocentrum, amihez kapcsolódik egy ökológiai bemutató, illetve természetvédelmi oktató- és képzőépület – áll az MTI hírében.


Íme a telex véleménycikke a sok-sok milliárd közpénzt  kiügyeskedő Kék Bolygó Alapítványt összehozó Áder podcastjáról:

Bár Áder formálisan a kérdező szerepében vesz részt a beszélgetésben, rögtön az adás második percében, még azelőtt, hogy a sokat vitatott és 45 milliárd forint közpénzből készülő beruházást képviselő Kárpáti szóhoz jutna, máris leszögezi, hogy részben a „kampány hevülete és lelkülete” szülte azokat a tudósításokat, amelyek szerint:

„gigantikus beruházás készül a Fertő tónál, természetvédelmi területen zajlik az építkezés, visszafordíthatatlan a károkozás a Fertő tónál”.

Kárpáti Béla pedig rögtön azzal kezdheti a válaszadást, hogy kijelenti: nem jár „súlyos környezeti, természetvédelmi érdekek sérelmével” a Fertő tó partjára tervezett beruházás. A vezérigazgató ezután többek között azzal érvel a beruházás szükségessége mellett, hogy egy mesterségesen feltöltött és kialakított területről van szó, a Fertőnél pedig magyar oldalon csak egyetlen strand van (szemben a kilenc osztrák üdülőövezettel), de ennek a hatvanas években kiépített, turisztikai célokat szolgáló partszakasznak az állapota mára jelentősen leromlott.

„Tehát akkor nem arról van szó, hogy egy ősfás, fantasztikus természeti értékekkel bíró területet akarnak elhódítani és beépíteni, hanem egyrészt korábban már beépített, csak azóta leromlott, leamortizálódott területről van szó. Másrészt pedig mindenféle hulladék lerakására szolgáló területnek a beépítéséről lenne szó”

– fogalmazta meg Áder a második „kérdését”, miután Kárpáti „barnamezős beruházás”-nak nevezte a Fertő tavi építkezéseket és arról mesélt, hogy teherautó-számra kellett onnan illegálisan lerakott szemetet elhordani. A leköszönő köztársasági elnök ezen kívül sort tudott keríteni arra is, hogy ismertessen egy térképet, amely szerint a tó osztrák oldalán a szolgáltató övezetek dominálnak, a magyar oldalon pedig inkább a környezetvédelmi és természetkímélő övezetek vannak döntő többségben, de a 60 hektáros beruházási terület pont a magyar oldalon található szolgáltató övezetbe esik.

A podcast vendégeként Kárpáti Béla igyekezett azt hangsúlyozni, hogy a beruházásnak része 12 hektáros ökocentrum, amihez egy ökológiai bemutató, illetve egy természetvédelmi oktató- és képzőépület is kapcsolódni fog a tervek szerint. Emellett az is elhangzott, hogy „hiánypótlók” a tervezett, turisztikai célokat szolgáló létesítmények, amelyek között van kemping, sportközpont, apartmanok és egy 2500 négyzetméter alapterületű, 100 szobásnál kisebb szálloda is.

A nagyjából félórás beszélgetés során maga a házigazda, Áder további érveket is felsorakoztat a beruházás mellett, többek között beszél arról, hogy:

Ahogy arról a Telex korábban beszámolt, a 45 milliárd forintnyi közpénzből, Mészáros Lőrinc cége által kivitelezett fertő tavi beruházás ellen a környezetvédőkön kívül híres emberek sora (Pumped Gabótól kezdve Udvaros Dorottyáig bezárólag), az MTA Biológiai Tudományok Osztályának akadémikusai, nemzetközi szakértői bizottságok, civil szervezetek és több mint 25 000 magánember is tiltakozott már.

2021 decemberében ráadásul kiderült, hogy az építkezés még az addigi terveken is jócskán túlterjeszkedik. A közbeszerzési kiírásban ugyanis olyan épületek szerepelnek, amelyekre nincs engedélye a beruházó cégeknek. A helyi civilek és a Greenpeace azonban azt ígérték, hogy addig folytatják a tiltakozást, amíg a kormány le nem állítja a fejlesztésnek titulált természetrombolást.

Kapcsolódó anyagok:

Az agrárminiszter kiáll a természetpusztító Fertő tavi luxusberuházás mellett

Hajlandó saját álláspontját felülvizsgálni miniszter úr?

Kócsagbűnözéstől félti a Fertőt a beruházó – a Greenpeace megtámadta a közbeszerzést

Orbánék Fertő-tavi cinizmusa: most még az engedélyezettnél is nagyobb természetpusztításra készülnek

Orbánék antizöld karácsonyi ajándéka: mégis lesz vízitelep a Fertő tavon?

Saját jogszabályát szegi meg a kormány a Fertő-tó ügyében

Világörökséget veszélyeztető ökológiai bomba az Orbán- kormány újabb Fertő tavi ötlete

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás