A rovat kizárólagos támogatója

Az európai parlamenti választáson a Lehet Más a Politika listavezetője egy régi-új LMP-s arc, Vágó Gábor, akinek nem könnyű a helyzete, legalábbis a felmérések szerint. Vele interjúzott az index.

Milyen állapotban van jelenleg a Lehet Más a Politika?

Fejlődő, jó állapotban. Regeneratív helyzet.

Tehát van honnan regenerálódnia?
Kétségtelen. Az április 8-a utáni helyzet nem tett jót a magyar ellenzéki pártok egyikének sem. De mi stratégiát váltottunk, és a helyi ügyekre fókuszáltunk az elmúlt időszakban. Főképp olyan környezetvédelmi ügyekre, mint a hatvani bűz, ami a szennyvíziszap-tározóból jön, a Falco-gyári szennyezés, Győrben az ipari park szennyezése. Mindez nem csupán helyben adott nekünk lehetőséget arra, hogy közösséget építsünk, hanem arra is lehetőséget adott, hogy konkrét példákon keresztül markánsabban megfogalmazhassuk az LMP eredeti zöld irányát.

Hogy látják, ennek az új stratégiának köszönhetően nőtt a tagság?

Igazából nem feltétlenül a párttagok létszáma bővült – az kábé tíz éve stagnál, 600-700 között van –, hanem számos olyan helyi, környezetvédelem iránt is érdeklődő csoporttal tudtunk jó kapcsolatot kiépíteni, ami hosszú távon segít.

Biztos követik a felméréseket az EP-kampányban is, amelyek szerint a Fidesz akár minden eddiginél nagyobb győzelemre is számíthat.

Reméljük, ez nem lesz így.

Mindenesetre vannak ilyen felmérések. Akkor erre ennyi a válasza, hogy remélik, nem lesz így?

Mi azért dolgozunk, hogy ez ne legyen így. Elég egyértelmű az, hogy sajátos módon három olyan politikai szereplő van az EP-választási kampányban, ami valódi európai kérdéssel kampányol, és ezek közül az egyik a Fidesz, amelynek a legtöbb erőforrása van erre.

Mi is egy európai szintű kérdést, a klímaváltozást tettük a kampányunk fókuszába, és remélem, ezt honorálni fogják a választók, nem Kövér Lászlóra hallgatnak, amit Siófokon mondott, hogy az agymosás miatt tartják fontosnak az emberek a klímaváltozást, hanem a saját szemüknek hisznek. (Az interjúnk elkészültekor még nem lehetett tudni, hogy Kövér azt mondja, rosszul interpretálták a szavait.) Kinéznek az ablakon, és látják, hogy már most itt van a klímaváltozás, és tenni is szeretnének ellene úgy, hogy a legnagyobb vállalatokat, amik a legnagyobb szennyezők, korlátozni tudjuk.

Mert az, hogy egyéni szinten cselekszünk, az önmagában szükséges, de nem elégséges feltétele a klímaváltozási krízis megoldásának.

Mindjárt erre is rátérünk, de még egy kicsit a közvélemény-kutatásokról. Nyilatkozta, hogy az LMP két mandátumra számít. Az előző kérdésre visszautalva: mi van akkor ha egyet sem szerez?

Ez nincs benne a pakliban. Egyet biztosan szerzünk. Kettő meg, amiért küzdünk.

És akkor nincs B terv?

Ezzel számolunk.

És ha nem szerez?

Miért kellene most a B tervvel foglalkozni, amikor az igazi kihívás a klímaváltozás leküzdése? Ha a klímakatasztrófával nem tudunk érdemben fellépni, mert nincs elég ember ma az EP-választásokon európai szinten, akkor az egész bolygó olyan szintű sokkhatásnak lesz kitéve, ami az emberi civilizációt fenyegeti. Szerintem ez egy elég erős üzenet, egész Európában ez lett a legfontosabb üzenet, és ezért mondjuk azt, hogy ez egy klímaválasztás, nem pedig egy egyszerű EP-választás.
Σ
Σ
Zöld államfőnk van. Ön el tudná-e magát képzelni magát zöld köztársasági elnöknek?

Hol? Melyik országban élünk? Ha Ausztriában tennénk ezt a megállapítást, hogy zöld államfőnk van, akkor még igazunk is lehetne, de Áder Jánosnál nagyobb kamuzöldet még nem láttam.  Az az arc, aki látatlanul aláírja azt az erdőtörvényt, ami miatt tarvágásokat lehet csinálni, most legutóbb a Bükkben. Törvényszerű volt, de látszik, hogy ez rossz a természetnek. Ott már nem fog bükkös nőni, mert a klímaváltozás miatt a bükk egyszerűen kipusztul Magyarországon.

Áder János csak akkor zöld, ha bemegy egy előadóba, és beszél a klímaváltozásról, de amikor tennie kellene, amikor Alkotmánybíróságra kellene mennie az egészséges környezethez való jog kapcsán, vagy amikor köztársasági elnökként törvényt kezdeményezhetne, vagy amikor a politikai befolyását latba vethetné, hogy nem kéne kiszolgáltatni Magyarországot a nagy német autógyáraknak, amik egyébként rendkívül szennyezőek, és kartelleznek, hogy ne kelljen a kibocsátási csökkentési előírásokat megtartani, akkor Áder János pislog, mint hal a szatyorban. Nála kevésbé zöld arcot még nem láttam.

A teljes beszélgetés az indexen >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás