A rovat kizárólagos támogatója

Az orbáni klímapolitika kimerül egy-egy kirakatintézkedésben, Áder közhelyekkel szédíti a fiatalokat. A fidesz ma is hozta a szokásos antizöld formáját- Orbánéknak nem kell a klímaügyi- és fenntarthatósági csúcsminisztérium.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága ma tárgyalta az önálló Klímaügyi- és fenntarthatósági csúcsiminisztérium felállításáról szóló javaslatomat. Egy klíma- és ökológiai válság közepén nem lehet kérdés, hogy szükség van az önálló zöld minisztériumra.
A bizottság ÖSSZES kormánypárti tagja Schmuck Erzsébet indítványa ellen szavazott, ezzel megakadályozták, hogy az Országgyűlés elé kerüljön. Miközben a kormány zöldre fest és konzultál, indoklás nélkül kaszálják el a zöld indítványokat…

Schmuck Erzsébet Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottság ülés 2021 október 5.

👉 LMP: Áder szerint a Fideszre nem lehet számítani

Áder János tegnap középiskolásoknak tartott előadást a klímaváltozásról, amivel egy normális országban semmi probléma nem lenne. Magyarországon viszont a köztársasági elnök a függetlenség látszatára sem ügyelve a Fidesz kommunikációs osztálya által megírt szöveget mondta föl. A jól hangzó panelek mögött nincs valódi cselekvés, a köztársasági elnök csak a kormány zöldre festéséhez asszisztált.

A fiatalok hallhatták: a Fideszre nem lehet számítani a klímaváltozás elleni küzdelemben. A klímapolitika kimerül egy-egy kirakatintézkedésben, mint a Zöld Busz Program, ami persze önmagában fontos, de összességében nagyon kevés.

Áder János beszélt a napelemek gyors terjedéséről, de azt már elhallgatta, hogy a kapacitás nagy részét NER-közeli befektetők zöldterületre, termőföldre telepítik, miközben a háztetők üresen maradnak. Hol vannak a közösségi napenergia projektek?

A köztársasági elnök nem ejtett szót a Magyarországon indokolatlanul és értelmetlenül tiltott szélerőművekről, elfelejtette a szennyezők megadóztatását, az autóforgalom csillapítását és az épületszigetelést. Eszébe sem jutnak olyan tényezők, mint az ökológiai mezőgazdaság támogatása, az élelmiszertermelés és pazarlás anomáliái.

Áder János szavai csak megerősítik azt a hitünket, hogy Magyarországon zöld miniszterelnökre, zöld fordulatra van szükség, amihez az LMP jelenti a zöld garanciát – írta mai sajtóközleményében Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnökei


Íme az MTI híre:  Áder János: a klímasemlegesség elérése érdekében komoly döntések várnak a következő generációra

A klímasemlegesség elérése érdekében komoly döntések, fejlesztések, beruházások várnak a felnövekvő generációra a következő 30 évben – hangsúlyozta a köztársasági elnök Budakeszin, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjainak tartott klímavédelmi tanórán.

Áder János kiemelte: Magyarország célul tűzte ki, hogy 2050-re eléri a klímasemlegességet, ehhez csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, és növelni az erdőterületeket, az elnyelőket.
Mint mondta, 1990 óta 32 százalékkal csökkent a hazai szén-dioxid-kibocsátás, ugyanakkor évente még mindig 64-65 millió tonna szén-dioxid kerül a légkörbe, és a hazai erdők ennek 10 százalékát sem tudják semlegesíteni.
A megoldásokról szólva Áder János egyebek mellett felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt öt évben minden esztendőben csaknem megduplázódott a naperőművi kapacitás Magyarországon. Különösen kedvezőnek nevezte, hogy idén júniusban és júliusban a naperőművek által megtermelt áram mennyisége nagyobb volt, mint amit a még működő szenes erőmű, a Mátrai Erőmű megtermelt.
A paksi atomerőmű két új blokkjával és a következő nyolc évben létrejövő naperőművi kapacitásokkal 2030-ra a Magyarországon megtermelt áram 90 százaléka szén-dioxidmentes lesz – jelezte a köztársasági elnök.
A klímaváltozásról tartott előadásában Áder János felidézte, az ENSZ tudományos tanácsadó testületének jelentése szerint, ha az emberiség nem változtat, a klímaváltozás egyre extrémebb jelenségekkel jár majd a bolygó minden részén.
Példaként említette a Csehországban nyáron pusztító tornádót, valamint a Németországban és Belgiumban pusztító árvizet. Kiemelte, hogy ilyen szélsőséges időjárási jelenségek korábban még soha nem fordultak elő ezekben a Magyarországhoz közeli országokban. Afrikában és Madagaszkáron ugyanakkor olyan nagy volt a szárazság, aszály, hogy 30 ezer ember került az éhhalál szélére – tette hozzá.
Az államfő kifejtette: ha nő az üvegházhatású gázok mennyisége, akkor egyre több energia verődik vissza, és egyre melegebb lesz a földfelszín, valamint a tengerek hőmérséklete.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a mérések kezdete óta az idei július volt a legmelegebb hónap a Földön.
Áder János jelezte azt is, hogy a homo sapiens megjelenése óta soha nem volt ilyen szén-dioxid koncentráció a légkörben, és soha ilyen gyorsan ez a koncentráció nem emelkedett.
Mint mondta, tudósok szerint az ipari forradalom idejéhez képest 2 fokos lehet az a földfelszíni melegedés, amikor már visszafordíthatatlanná válnak a változások.
“Már közel járunk 1,5 fokhoz” – mutatott rá.
Az emberi tevékenység, az energiafelhasználás következtében nő az üvegházhatású gázok kibocsátása, az “elnyelőket”, az erdőket és az óceánokat viszont az emberiség csökkenti, tönkreteszi – fogalmazott a köztársasági elnök. Megfogalmazása szerint versenyt futunk az idővel.
Hozzátette ugyanakkor, hogy az első világháború óta Magyarországon az erdőterületek nagysága megduplázódott.
Klímavédelmi tanóráján Áder János szólt arról is, hogy Magyarország gazdag termálvízben, a földhő hasznosításában komoly lehetőségek vannak.
Az államfő kitért az elektromobilitás jelentőségére, ismertetve, hogy a tervek szerint 2030-ra a 10 ezer lakosnál nagyobb hazai településeken a városi tömegközlekedésben kiváltják a benzin- és dízelhajtású buszokat az elektromos hajtású járművek.
A köztársasági elnök kiemelte az épületek energiahatékonysága javításának fontosságát. Mint mondta, Magyarországon régi és korszerűtlen épületekben él az emberek jelentős része, ezeknek a házaknak a fűtéséhez, illetve nyáron a hűtéséhez jelentős mennyiségű energia szükséges. Az energiamegtakarítás érdekében például a homlokzatok szigetelésére és a nyílászárók cseréjére kedvezményes hitelek állnak rendelkezésre – jelezte.
Magyarország sokat tesz azért, hogy a 2050. évi klímasemlegességi cél eléréséhez szükséges feladatok ne maradjanak az utolsó percre – emelte ki.
Interaktív előadásában a köztársasági elnök felhívta a diákok figyelmet arra is: ha télen egy fokkal csökkentik a lakás hőmérsékletét, akár 7 százalékkal is csökkenthető a fogyasztás.
“Az a legolcsóbb energia, amit meg sem termelünk, az a legkörnyezetbarátabb energia, amit nem használunk fel” – fogalmazott Áder János.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek