Hirdetés
greenfo/MTI

„A környezet romlásának folyamata már nem visszafordítható, ezért a következő évtizedek kulcsa az alkalmazkodás lesz” – ijesztett rá az előadását hallgató tanulókra Áder János a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnáziumban tegnap.

Az MTI beszámolója szerint a volt köztársasági elnöktől a diákok kérdezhettek is, ezek egyikére válaszolva Áder kijelentette, hogy szerinte nem érdemes semmilyen klímakonferenciát rendezni.

A jelenleg is zajló COP28 klímacsúcs Áder szerint értelmetlen.

„Dubajban összejött majdnem 80 ezer ember két hétre, de ennyi ember nem tud sem tárgyalni, sem megállapodni”– mondta.

A G7 országok, vagy inkább a G20 vezetőinek kellene megállapodniuk, folytatta, mert “ők felelnek a kibocsátás 80 százalékáért, ugyanakkor náluk megvan a technológia, a tudás és a forrás ahhoz, hogy jelentősen csökkenteni lehessen a károsanyag-kibocsátást. ”

Miközben Áder az iskolásoknak adott elő, a COP28 klímacsúcs résztvevői elfogadták a zárónyilatkozat első változatát, ami

felszólítja a világ országait “a fosszilis tüzelőanyagokról való, igazságos, rendezett és méltányos megválásra az energiarendszerekben (…) annak érdekében, hogy a tudomány javaslatának megfelelően 2050-re elérhető legyen nettó nulla részarányuk”.

A COP28 elnöke, Szultán al-Dzsaber a közel kétszáz ország által tegnap jóváhagyott megállapodást, történelmi intézkedéscsomagnak nevezte: most először fogalmazta meg a világ, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról való átállás szükséges a 1,5 Celsius-fokos cél eléréséhez.


Cop28: nem csak a celebekről és a magángépekről szól egy klímacsúcs

Az elmúlt hetekben szinte divattá vált a klímacsúcsokról, és különösen a dubaji 28.-ról háborogni, és az azokról való panaszkodásban egymásra licitálni. Én is hónapokig haboztam, hogy részt vegyek-e az eseményen, mert annyi etikai aggályom van ezzel kapcsolatban. Végül meggyőztem magam, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) alelnökének azért ott a helyem, és két nappal a klímakonferencia kezdete előtt végül rászántam magam az utazásra. Ürge-Vorsatz Diána írása.

Nyitókép: Áder János előad 2023 dec.13. Fotó: Krizsán Csaba MTI/MTVA

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás