A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult az Országgyűlésben előző héten elfogadott hulladékgazdálkodási tárgyú törvénymódosítás ügyében – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Az új törvénymódosítás keretében a sokadik radikális átalakítás előtt áll a hazai hulladékgazdálkodás, amiben a központosítást folytatva az ágazat közszolgáltatási és eddig piaci alapon működő részét is odaadja egy országos monopóliummal felruházott cégnek a kormány. A megszavazott törvényjavaslat értelmében 2023-ban a hulladékkal kapcsolatos feladatok érdemi részét koncesszióba adják egyetlen cégnek.  Az új változtatás a maradék területekről is kiszorítaná a versenyt, miközben nem látszódik a közérdek, ami ezt indokolná: az érintett szereplők szerint inkább arról lehet szó, hogy az ő maradék nyereségükkel tömnék be a korábbi állami beavatkozások (lásd befuccsolt kukaholding) miatt keletkezett finanszírozási lyukakat, miközben a koncesszióval példátlan befolyást kap majd egy kiválasztott cég. (találgatások szerint ez a MOL lehet, aki akár több részfeladatot is kiszervezne valamelyik Mészáros cégnek)

Az államfő – a hivatala honlapján elérhető – indítványában leszögezi, hogy bár a törvény számos rendelkezése kifejezetten pozitív változást jelent, alkotmányossági szempontból több ponton aggályos.

Áder János alaptörvényellenesnek tartja, hogy a törvényjavaslat elvonja a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogát, miközben semmilyen kártalanításról nem gondoskodik. Ellenkezik az alaptörvénnyel az is, hogy a koncessziós társaságok a törvénymódosítással egyoldalú erőfölényt szereznek.

A köztársasági elnök kifogásolta továbbá, hogy az új jogszabály nem biztosít kellő garanciákat arra az esetre, ha egy koncessziós vállalkozás megszünteti tevékenységét, ez pedig szerinte veszélyeztetheti az állampolgárok alkotmányos jogát az egészséges környezethez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek