A rovat kizárólagos támogatója

Áder János Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának ötmilliárd, a leégett szentesi sportcsarnokra 78 millió forintot ad a kormány. Mindkét összegre ráütötték a vissza nem térítendő pecsétet is.

Január elején égett le a szentesi sportcsarnok, a kormány pedig nem hagyja támogatás nélkül a várost: „funkcióinak átmeneti biztosítására szolgáló létesítmény telepítésére és üzemeltetésére külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül vissza nem térítendő egyedi támogatást” kap az önkormányzat.

Január végén döntött a kormány arról, hogy a belügyminiszter gondoskodjon az épület „tűzkárral érintett funkcióit ideiglenesen pótló építmény felállításáról”. Ennek költségét határozta meg most a kabinet tegnap este közzétett határozatával 78 millió forintban. Az emberi erőforrások miniszterének a kárfelmérés után 30 napon belül be kell számolnia arról, hogy az épület helyreállítható-e, ha igen, akkor ehhez mit kell tenni és az mibe kerül. Ez még hátra van.

Egy másik kormányhatározat „a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány tevékenységének bővítése és Magyarország környezet- és klímavédelmi céljainak elérése érdekében” újabb 5 milliárd forint nem visszatérítendő költségvetési támogatást utalt ki a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealapnak.

A 2018-ban létrejött alapítványt honlapja szerint „Áder János köztársasági elnök hozta létre abból az összegből, amit a Magyarországról kivándorolt, és Manchesterben 2013-ban elhunyt Balázs Miklós elektromérnök hagyományozott a hivatalban lévő köztársasági elnökre azzal, hogy fordítsa a pénzt a magyarok javára.” Ám emellett 2018-ban először csaknem fél milliárdos, majd újabb másfél milliárdos támogatást kapott a kormánytól.

Ezt 2020-ban és 2021-ben egyenként csaknem 3 milliárd forinttal egészítették ki a költségvetésből az alapítványhoz kapcsolódó Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap támogatására. Ehhez jön most az idei költségvetésből 5 milliárd forint- szúrta ki a HVG.


A zöldrefestés szó az angol greenwashing fordítása, mely a whitewashingból, azaz a meszelésből ered. Azt fejezi ki, hogy egyes vállalatok egyszerűen “átfestik” magukat, hogy ezzel hamis üzenetet közvetítsenek fogyasztóik irányába. Az elnevezést Jay Westerveld környezetvédő vezette be a köztudatba, aki egy utazása során azzal szembesült, hogy a szálloda pusztán azért vallja környezettudatosnak magát, mert felajánlja vendégeinek, hogy többször is használhatják ugyanazt a törölközőt.

Az amerikai Corporate Watch igyekszik Westerveldnél is pontosabban meghatározni a kifejezést:
“1) Környezet – pusztító vagy társadalmilag ártalmas cégek kísérlete arra, hogy megőrizzék vagy kiterjesszék piacaikat, környezetbarátnak tettetve magukat és úgy tesznek, mintha ők lennének a szegénység elleni küzdelem vezetői.
2) Bármilyen, a fogyasztók vagy a döntéshozók agymosására irányuló kísérlet, amely azt célozza, hogy azt higgyék, hogy a szennyező óriásvállalatok a környezetileg fenntartható fejlődés kulcsai.”


Áder magánalapítványát évről évre milliárdos közpénzekkel tömi ki a kormány, de nyilván mi, zöldek szólnánk be erre utoljára, ha valóban környezet- és klímavédelemre menne ez a rengeteg pénz. Csakhogy. Mire költi Áder a sokmilliárdnyi közpénzt?

Áder János Kék Bolygó Alapítványának villája

 

Kapcsolódó anyagok:

Újabb 2,5 milliárddal tömték ki Áder János kékeszöld alapítványát

Kommunikációs kampányokra írt ki érdekes tendert Áder kékeszöld alapítványa

Magyarország zöld úton jár. Újabb “zöldrefestő” konzultációt indít az Orbán kormány

Mire költi Áder a sokmilliárdnyi közpénzt?

Mondják meg, mire kap Áder milliárdokat!

Áder János példát vesz a greenforól?

Áder úr! PR mutatványok helyett cselekvés!

Újabb milliárdok Áder álzöldítésére

Közpénzből tömték ki Áder János alapítványát

40 milliós pályázatot írt ki Áder eddig veszteséges klímavédelmi alapítványa – már a nyertes is megvan

A zöld mozgalom 70, Áder Alapítványa 1500 milliót kap évente

Ezért likvidálta az Orbán-rezsim a környezetvédelmet

Kevesebb közpénzt kap Áder János klímavédelmi alapítványa

Nem ég az arca, Elnök úr?! – nyílt levél Áder Jánosnak.

Orbán “látszatzöldítésre” most 10 milliárdot dob ki

Orbán, Áder, Gulyás – ki kamuzik klímaügyben?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek