A rovat kizárólagos támogatója

A Nagy Tavak Koalíciója szerint ez érvényes nagy tavaink, vizes élőhelyeink védelmére is, ezért tollat ragadtak, és a napokban levelet írtak Áder János köztársasági elnöknek, aki egyben a sok milliárd közpénzzel kitömött Kék Bolygó Alapítvány kurátori tagja is.

Kék Bolygó Alapítvány
Dr. Áder János köztársasági elnök részére

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

A 2021. november 29-én megjelent Index.hu cikk apropóján ragadtunk tollat és jutottunk arra az elhatározásra, hogy megkeressük Önt. A cikkben számos környezetvédelmi, természetvédelmi és klímaváltozáshoz kapcsolódó témával foglalkoznak, amelyekre köztársasági elnök úr válaszait olvashatjuk.

Nem kerülte el figyelmünket, hogy szervezetünk, a Nagy Tavak Koalíció által védett és képviselt országos jelentőségű természeti kincseink is az interjú témái voltak.
A Velencei-tó térségével foglalkozó Alba Natura Civil Alapítvány, mely a Nagy Tavak Koalíció Velencei-tavi alapító tagszervezete a kezdetektől fogva figyelemmel kíséri a tó körül kialakult nehézségeket.
Többször próbáltunk kapcsolatba kerülni a döntéshozókkal, megismerni azokat az irányvonalakat, amelyek a tó megmentését célozták. Számos helyben élő és évtizedek óta tevékenykedő szakértő kollégával kapcsolatban állva rengeteg információt halmoztunk fel, melyet rendkívül szívesen átadnánk, hogy szakmai tudásunkkal és információkkal segíthessük a szakmai stáb döntéselőkészítő munkásságát. Gondoljuk ezt azon okból is, hogy bizakodásra adna okot, ha a helyi lakosságot és a probléma iránt érzékeny embereket egy civil szervezet bevonásával tudnánk tájékoztatni és informálni a tervekről. Az idei halpusztulás kapcsán jól tetten érhető volt, hogy a civil lakosság azonnali és önzetlen segítsége nélkül sokkal több idő és energia lett volna a havária kezelése. Öröm látni, hogy dolgoznak a Velencei-tó megmentésén, ám civil szervezet ezidáig nem került bevonásra sem szakmai támogatás céljából, sem helyi tájékoztatási lehetőség céljából, melyre nyitottak vagyunk. Remek lehetőség volna az együttműködésre, ha a szakmai találkozók alkalmával egy független, civil szakmai szervezet is részese lehetne a munkának.

Sajnálattal olvastuk ugyanakkor az Önnel készült interjúban, hogy a Fertő tavi beruházás részletei kevésbé ismertek Elnök Úr számára. A Nagy Tavak Koalíció Fertő tavi alapító tagszervezete, a Fertő Tó Barátai Egyesület szintén készen áll arra, hogy Köztársasági Elnök Úr interjúban említett, információ hiánnyal kapcsolatos tájékozódását segítsük.

Kapcsolódó podcastjaink:
Nagy tavak, nagy kihívások. Mit tehetnek a zöld civilek a NER természetpusztításai ellen? 

Kun Zoltán: Én a végsőkig fogok küzdeni, amíg lehet!

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy a Fertő tavi állami beruházás jogszerűségével kapcsolatban több kérdés is felmerült mind a hazai, mind az EU-s jog szempontjából. Az Európai Bizottság a Fertő parti idegenforgalmi érdekeket szolgáló befektetés természet- és környezetvédelmi hatásait jelenleg egy EU Pilot folyamat keretében vizsgálja. Ezzel párhuzamosan az UNESCO Világörökségi Titkárság felszólította hazánkat a munkálatok megállítására. Fentiekkel kapcsolatban szívesen az Önök rendelkezésére bocsájtjuk a Nagy Tavak Koalíció birtokában lévő, közérdekű információkat.

Mindezeket egy személyes találkozó keretében is szívesen bemutatjuk Önöknek, akár úgy is, hogy a Kék Bolygó Alapítvány szervezésében egyidejűleg meghallgatják a Nagy Tavak Koalíció és a beruházó nonprofit Zrt. álláspontját erről a természetromboló idegenforgalmi befektetésről.

Egy személyes találkozó keretében be tudjuk mutatni Önöknek a Nagy Tavak Koalíció tagjainak egyéb projektjeit, amelyek minden esetben a hazai felszíni vizeink, kiváltképpen nagy tavaink védelmét és ésszerű fejlesztését célozzák.
A hosszabb távú együttműködés reményében és az interjúban elhangzott hiányos információk kiegészítése érdekében egy személyes találkozó lehetőségét részünkre biztosítani szíveskedjék.

Megtisztelő válaszát várva,

tisztelettel:

A Nagy Tavak Koalíció alapító szervezetei:
Alba Natura Civil Alapítvány,
Fertő tó Barátai Egyesület,
Miénk a Grund Városvédő Egyesület,
Összefogás a Balatonért Egyesület,
Rendszerszint – Országos Közösségszervező Műhely,
STOP Avalon! Tata

2021. 12. 06.

Nagy Tavak Koalíció demonstrációi 2021 május 21. Fertő tó Udvaros Dorottyával. kép: Dörgő Zsuzsi Greenpeace

Áder zöldrefestő nyilatkozata másoknál is kiverte a biztosítékot.

Sokan azért támadták a köztársasági elnököt, mert honvédségi géppel érkezett a COP26 klímacsúcsra. Ez valóban nem túl szerencsés. Ahhoz tudnánk hasonlítani, mint amikor valaki nercbundában vesz részt egy állatvédelmi tüntetésen. De minket zöld politikusként sokkal jobban zavar, hogy a köztársasági elnök arcát adta a magyar kormány szégyenteljes klímacéljaihoz, itthon pedig mélyen hallgat, és nem lép fel a napi szintű környezetpusztítás ellen. 

Köztársasági elnök úr, nemsokára lejár a mandátuma! Mit kockáztat, ha végre felemeli a szavát, és érdemi lépéseket sürget? Nem a nemzetközi fórumokon, hanem itthon, ahol a dolga lenne.  Üzenet Áder Jánosnak: Itthon legyen a bolygó kapitánya!

Áder János Kék Bolygó Alapítványának villája 1,5 – 2 milliárd vesztette el közpénz jellegét

Mondják meg, mire kap Áder milliárdokat!
Mint azt nemrég megírtuk, aláírásgyűjtés indult az Ahang felületén. A téma: Követeljük, hogy hozzák nyilvánosságra, pontosan milyen célokra és konkrét tevékenységekre kap milliárdokat Áder János alapítványa, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány 2020-21-ben, a magyar adófizetők pénzéből, válsághelyzet idején.

2020-ban 5 milliárdot kapott az alapítvány. 2021-ben egy másfél-két milliárd forintba kerülő budai villával gyarapodtak. Különös egybeesés, hogy épp másfél milliárd forint a Kék Bolygó éves állami támogatása. 2021 novemberében pedig újabb 5,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a tőkealapjuk.

Miért fontos?
A klímavédelem korunk egyik legnagyobb kihívása, minden erre fordított erőforrás és erőfeszítés üdvözlendő. Ezzel együtt a Kék Bolygó éves állami támogatása több, mint a teljes magyar civil szférára fordított 2020-as támogatás együttvéve – ez utóbbi összesen 4 343 275 000 Ft.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány semmivel nem bizonyította, hogy jobban és hatékonyabban lép fel a klímavédelemért, mint az ismert és elismert zöld szervezetek, azt pedig végképp nem, hogy nagyobb támogatásra érdemes, mint Magyarország összes civilszervezete együttvéve.

Követeljük, hogy hozzák nyilvánosságra a döntés indokait, továbbá részletesen mutassák be, hogy konkrétan milyen tevékenységekre fordítja a köztársasági elnök Alapítványa a mi adóforintjainkat! Az sincs rendben, hogy a támogatást milliárdos budai villákra költik a valós klímavédelmi tevékenység helyett.

HA TÉGED IS ÉRDEKEL A KÖZPÉNZEK SORSA, ÍRD ALÁ A SZABADAHANG PETÍCIÓJÁT ITT >>>

Civil támogatások 2020 >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás