Hirdetés
Reuters - MTI

Az Európai Bizottság a napokban dönt arról, hogy ideiglenes adómentességet biztosít-e az új németországi gáztüzelésű erőművek számára – adta hírül az unió környezeti minisztereinek közleménye.

Németország még tavaly indítványozta, hogy vonják ki az adófizetési kötelezettség hatálya alól a működés első öt évében azokat az új gázturbinákat, amelyek hatásfoka legalább 57,5 százalék és amelyek üzembe helyezése 2007. szeptember 10-e előtt megtörténik. A javaslat egyik szorgalmazója Jürgen Trittin német környezetvédelmi miniszter, aki kívánatosnak tartja, hogy a gáztüzelésű erőművek számára biztosított adómentesség összhangba kerüljenek az atomerőművek és a széntüzelésű erőművek számára biztosítottakkal.

Az adómentesség bizottsági jóváhagyása több milliárd euró értékben beruházásokat indíthatna el Németországban. Az Intergen brit-amerikai cég például minden valószínűség szerint felgyorsítaná azon terveinek megvalósítását, amelyek keretében 800 megawatt teljesítményű, kombinált ciklusú gázturbinás erőmű (CCGT) építését tervezi a Kölnhöz közeli Hürthben, 400 milliós eurós beruházással. Hasonlóképpen kedvezne a jóváhagyás a Concord Powernek is, amely 600 millió euró befektetését tervezi egy 1200 megawattos CCGT építésébe Ludminban, a Balti-tenger partvidékén.

Szakértők szerint Németországban a gáz lesz a legnépszerűbb erőművi fűtőanyag a jövőben, részben amiatt, hogy a kormány tervei szerint az atomerőműveket a 2020-as évek elejére bezárják. Részben pedig azért, mert a gáztüzelésű erőművek építése olcsóbb és széndioxid kibocsátása kisebb, mint a széntüzelésű erőműveké.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás