A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

„Afrikában volt a legnagyobb az éves nettó erdőveszteség 2010 és 2020 között, 3,9 millió hektárral. Afrikát Latin-Amerika követte 2,6 millió hektárnyi erdőveszteséggel” – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
Az afrikai kontinensen volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt évtizedben, évente átlagosan majdnem négymillió hektár erdőt veszített ily módon a kontinens – hívta fel a figyelmet a héten az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

erdőterület megoszlása a világon

A FAO adatai szerint világszerte 420 millió hektár erdőt irtottak ki vagy alakítottak át másfajta földhasználatra, például mezőgazdaságra 1990 óta.
Ennek ellenére az erdőirtás mértéke csökkent, míg 1990 és 2000 között évi átlag 16 millió hektár erdőt pusztítottak ki, 2015 és 2020 között évi 10 millió hektárnyit – mutatta ki a római székhelyű szervezet az erdőgazdálkodásról ötévente kiadott Global Forest Resources Assessment jelentésében.

A FAO adatai szerint a Földet 4,06 milliárd hektár erdő borítja, ez a százazföldi területek majdnem egyharmada. A világ erdőterületeinek 25 százaléka Európában van – Oroszországgal együttvéve –, Dél-Amerikában 21 százaléka, Észak- és Közép-Amerikában 19 százaléka található.

Anssi Pekkarinen, a FAO szakértője hangsúlyozta, hogy az erdőirtás leállítását célzó erőfeszítések fokozására van szükség, hogy jobban ki lehessen használni az erdők adta lehetőségeket a fenntartható élelmiszer-termelés, az élelmiszer-biztonság és a biodiverzitás megőrzése érdekében, valamint a szegénység és a klímaváltozás elleni harcban.

A teljes angol nyelvű jelentés ide kattintva érhető el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás