A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Nemcsak a fecskék tűnhetnek el végleg Magyarországról, hanem a legtöbb madárfaj Európából, áll egy 27 országban 2007-től 2012-ig végzett felmérésben, aminek az eredményeit idén teszi majd közzé az Európai Bizottság.

Ezek a madarak a leginkább veszélyeztetettek:

— a vadgerle populáció 90 vagy még több százalékkal csökkent 1980 óta, a faj hamarosan felkerülhet a Természetvédelmi Világszövetség vörös listájára, mint kihalással fenyegetett

— a mezei pacsirták és a kerti sármányok (őket illegálisan vadásszák és fogyasztják Franciaországban) száma a felére csökkent

— Magyarországon belül pedig a fecskék különöse veszélyeztetettek

A mutatók szerint néhány fenyegetett populációnak – szakállas saskeselyű, túzok, daru – sikerült regenerálódnia, ami az Európai Unió madárvédelmi irányelvéhez kötődő projekteknek köszönhető. Az Európai Bizottság ugyanakkor most épp ennek, valamint az élőhelyvédelmi irányelvnek a felülvizsgálatára készül.

A tanulmány szerint az intenzív mezőgazdasági termelés és a zöldterületek átalakítása jelentik a legnagyobb fenyegetést Európai növény- és állatvilágára. A vízi utak átalakítása, a természetes élőhelyek széttöredezése és az olyan emberi tevékenységek mint a fegyverrel, csapdával történő vagy illegális vadászat és a mérgezés ugyancsak súlyos fenyegetést jelentenek a madárállományra.  Az emberi tevékenység nyoma az élőhelyek minőségének romlásában látszik leginkább. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) által kiértékelt 804 természetes élőhely 77 százaléka bizonyult rossz állapotúnak, és mindössze 4 százalékuknál állapítottak meg fejlődést. A tanulmány 27 európai uniós ország által 2007 és 2012 között gyűjtött adatok felhasználásával készült. Az eredményeket később fogja hivatalosan nyilvánosságra hozni az Európai Bizottság- írta a Guardian.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek