A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) csapata csaknem 2500 aggasztó vegyületet azonosított műanyagokban. A szakértők szerint a kemikáliák jelentős részéről alig tudni valamit, felhasználásuk pedig a világ sok részén szabályozatlan.

Helene Wiesinger és kollégái megvizsgálták a világpiacon engedélyezett összes műanyagterméket, és ezeket felhasználásuk módja, illetve potenciális veszélyességük alapján kategorizálták. A kutatók olyan vegyületeket elemeztek, mint a monomerek, az adalék- vagy a segédanyagok. 190 nyilvánosan hozzáférhető kutatói, ipari vagy hatósági jegyzéket tekintettek át, ezek közül mindössze 60 tartalmazott kielégítő információt a műanyaggyártásban használt adalékokról.

A szakértők több mint 10 ezer féle kemikáliára bukkantak olyan műanyagokban, mint amilyeneket a csomagolásban, a textíliákban vagy a játékokban alkalmaznak. A csapat szerint ezek 24 százaléka potenciálisan aggodalomra ad okot. Mindez azt jelenti, hogy a műanyagokban használt vegyületek egynegyede nem bomlik le, felhalmozódik az élő organizmusokban vagy méregként hat.

Ezek az anyagok gyakran mérgezőek a vízi élőlényekre, rákbetegséget okoznak, vagy ártalmasak egyes szervekre” – mondta Wiesinger.

Az aggasztó vegyületek mintegy felének felhasználását semmi sem szabályozza az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Japánban. Emellett ezekben a régiókban 901 veszélyes anyag használata engedélyezett olyan műanyagban, amely élelmiszerrel kerül kapcsolatba. Ezen anyagok 10 százalékával kapcsolatban nem végeztek semmiféle tudományos vizsgálatot.

Zhanyun Wang, a csapat tagja szerint a kemikáliák veszélyességéről sok esetben nincs kellő információ. A most kimutatott anyagok közül 4100, azaz 39 százalékuk esetében hiányzik a veszélyességi besorolás, emiatt valójában még több lehet a problémás vegyületek száma a műanyagokban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek