A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése szerint miközben folytatódott az agrár élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon!

Az információk az MME által Közép-Kelet-Európában 2019-ben elsőként elindított Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) vizsgálatból származnak, ami a biológiai sokféleség-vizsgálatok tekintetében a világ frontvonalába tartozik.

A fürjek pitypalattyolása is egyre ritkább élményünk lett, a hazai állományának csaknem kétharmada eltűnt az elmúlt 21 évben

Az MMM hazánk főbb élőhely típusaiban számlálja standard módszerekkel 114 madárfaj állományát a fészkelési, 2000 óta pedig a téli időszakban is. Az 1999-2019 között eltelt 21 év adatainak részletes elemzéséből kiderül, hogy az európai unióban jelentős csökkenést mutató mezőgazdasági biodiverzitás indikátor (FBI – Farmland Bird Index) értékek Magyarország 2004-es EU csatlakozásig stabilak voltak, majd az ezt követő második évben csökkenni kezdtek.

Ugyancsak aggodalomra ad okot, hogy a hazai erdei élőhelyek 2017-ig tapasztalható stabil és növekvő értékei (WBI – Woodland Bird Index) 2018-2019-ben megfordultak, és azóta ezeken a területeken is csökkenés következett be.

A kerti poszáta állománya az elmúlt 21 évben összeomlott, fészkelőként csaknem eltűnt hazánkból

A több mint két évtizedes adatsorok átfogó elemzése alapján megállapítható, hogy az állománycsökkenés a hosszú távú (a Szaharától délre tartó) vonulók mellett immáron a rövid távú (az európai Mediterráneumba tartó) vonulóinkat is érinti. Ez alapján sajnos kijelenthető, hogy az elmúlt években az élőhelyek és a klíma változásának egyre több vesztese és egyre kevesebb nyertese van Magyarországon is.
RÉSZLETES ADATOK GRAFIKONOKKAL AZ MME HONLAPJÁN >>>

Nyitókép:  Állománycsökkenés 1999-2019 év viszonylatában: Bíbic – 59,6%; Fürj – 62,7%

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek