A rovat kizárólagos támogatója

A gleccserek példátlanul gyors olvadására figyelmeztet egy most közzétett jelentés. A folyamat mind az Alpok, mind a Himalája, vagy az Andok gleccsereinél is megfigyelhető.

A Journal of Glaciology folyóiratban publikált beszámoló szerint a gyorsuló folyamat az egyik legjelentősebb oka a tengerek vízszintemelkedésének. A folyamat mind az Alpok, mind a Himalája, vagy az Andok gleccsereinél is megfigyelhető, de Grönland és az Antarktisz nyugati részének jégfolyói is gyorsuló ütemben fogyatkoznak. A mozgásuk is gyorsul: egy grönlandi gleccsernél évi 17 kilométeres sebességet mértek, ami kétszerese a 2003-ban mértnek, az pedig duplája volt az 1997-ben megfigyelt ütemnek. 

A gleccsereknek a Zürichi Egyetemen működő globális megfigyelő szolgálata 120 éve méri a jégfolyamok változását. Nemrég végeztek azzal az összehasonlító vizsgálattal, mely az összes rendelkezésre álló, műholdas, repülőgépekről készült és helyi felvételt, valamint az írott és festett dokumentumokat elemzi. Mintegy 5000 mérést gyűjtöttek össze az 1850 óta történt változásokról és 42 olyan változást, melyek a 16. századtól fogva maradtak fenn.

A megfigyelt gleccserek jege évente fél és egy méter közötti mértékben vékonyodik, ami kétszerese a huszadik században megfigyelt csökkenés átlagának. Ha a klímaváltozás trendje nem változik, a fogyás még inkább felgyorsul – jósolják a jelentést összeállító kutatók. A Mount Everest régiójában például 2100-ra eltűnhetnek a gleccserek, és a folyamat a Nyugat-Antarktiszon is háromszoros sebességű a korábban gondoltnál- írta Palugyai István a nol.hu-n.

Kapcsolódó anyagok:

Annyi a gleccsereknek

Intő jel az antarktiszi Larsen-B széttöredezése

Időzített bomba az ázsiai gleccserek olvadása is

A gleccsertavak is emelik a tengerek vízszintjét

Ötödével zsugorodtak a kínai gleccserek

Tovább zsugorodnak a svájci Alpok gleccserei

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás